Zöld energia napelem szél
Miért a napelemek jelentik a jövőt?

Itt tart az EU a zöldenergia előállításában

Klímabarát módon, közvetlen szén-dioxid-kibocsátás nélkül állították elő az Európában felhasznált elektromos energia közel háromnegyedét idén, ami rekordnak számít. Nőttek a kapacitások és csökkent az energiaigény.


A HVG a Reuterst idézi, amely részletezi, hogyan is állt össze a 74 százalék: 50 százalékot állítottak el megújuló (szél és nap) forrásokból, 24 százaléknyit termeltek nukleáris erőművekben.

Hatalmas fejlesztések a háttérben

A rekorderedmény hátterében a rekordsebességgel hálózatba kapcsolt megújuló energiás kapacitások állnak: tavaly 56 gigawattnyi nap- és 16 gigawattnyi szélenergiás kapacitást állítottak termelésbe, ugyanakkor csökkent az energiaigény is, 2021-hez képest idén 5,8 százalékkal kevesebb energiát használt fel az EU.

Az orosz energiafüggés ellen is hatékony

A megújulók révén nemcsak a klímaváltozás legsúlyosabb hatásainak elkerülése válhat lehetővé, de csökken a külső szereplőknek való kitettség, amit mindenki a saját bőrén érzett 2022-ben, amikor az Ukrajna ellen háborút indító Oroszország visszafogta gázexportját, és elszálltak az energiaárak, ami nyomán sokan vissza is fogták a fogyasztásukat.

Bill Gates az atomenergiában látja a jövőt


Korábban írtunk arról, hogy a világ hatodik leggazdagabb embere szerint fenntartható atomenergia nélkül kivitelezhetetlen a zöld átállás. Bill Gates bejelentette, hogy bejelentette: kész dollármilliárdokat fektetni egy új atomerőmű-projektbe Wyomingban, hogy ezzel biztosítsa az egyre növekvő amerikai villamosenergia-szükségletet. A Microsoft milliárdos társalapítójának startupja, a TerraPower a június tizedikei héten tette le az első kereskedelmi reaktor alapkövét Wyomingban. A területhez közel jelenleg egy szén- és gázüzemű erőmű működik, amely legkésőbb 2036-ra leáll majd.


Ne hagyd ki!