Sok kertészet küzd az elszálló energiaárakkal
Fotó: Shutterstock

Ezek a napelemek forradalmasíthatják a kertészetek működését

Speciális napelemek hozhatnak gyökeres változást a kertészetek működésébe. Napjainkban fontossá váltak az energetikai fejlesztések az európai energiakrízis miatt. Ennek enyhítését segíthetik az ehhez hasonló fejlesztések.


Kertészkedés a napelemek alatt

Napelemekkel kombinált áfonyaültetvényt telepítettek összesen 11 hektáron az Egyesült Államokban Maine-ben. A terület a helyi egyetem egyik kutatásának a helyszíne is, hiszen a kettős felhasználású mezőgazdasági termelés egyik innovatív megoldását tanulmányozzák a helyszínen. Az áfonyát a napelempanelek alatt és között termesztik, miközben zöld energiát termelnek úgy, hogy a termőföldet nem vonják ki a művelésből – írja a magyarmezőgazdaság.hu.

A helyi áfonyáról tudni kell, hogy nem lehet magról vetni, az alacsony bokrai pedig különleges ápolást igényelnek. A növény igen érzékeny az időjárásra, azonban a napelempark több esetben megóvhatja az áfonyabokrokat a kedvezőtlen időjárási viszonyoktól.

Átlátszó napelemekből is épülhetnek üvegházak

Napjainkban nem ez az egyetlen mezőgazdasági, kertészeti fejlesztés, amelyik napelemekhez köthető. Egy londoni nanotechnológiai vállalat, a NextGen Nano ugyanis átlátszó napelemet alkotott. Ezekkel úgy állítható elő áram az üvegházak tetején, hogy közben a panelek nem befolyásolják a növények fejlődését – jegyzi meg a FruitVeb.

Az üvegházi növénytermesztés rendkívül nagy terméshozama nagyon magas energiafogyasztást követel, ami jellemzően az ilyen kertészetek második legnagyobb működési költsége. Ennek a csökkentésére ad lehetőséget az angol cég fejlesztése.

A NextGen Nano átlátszó napelemei organikus fotovoltaikus (OPV) rendszeren alapulnak, vagyis teljesen természetes anyagokra, rugalmas, tartós és környezetbarát úgynevezett biopolimerekre épülnek. A napelempanelekben gyakori nehézfémeket sem tartalmazzák, és nem is olyan törékenyek, mint a régebbi modellek.

A kísérletek során a napenergia előállításához használt fény hullámhosszának kiszűrésére speciális optikai bevonattal ellátott szerves napelemeket használnak. A napból érkező fény spektrumának fényáteresztő réteggel történő szabályozásával manipulálható a klorofilltartalom a növényekben, ezzel optimalizálva a fejlődésüket, miközben villamos energiát termelnek, amivel az üvegházban termesztéshez szükséges megvilágítást biztosítsák. A kiváló áttetszőséggel és energia kinyeréssel rendelkező OPV panelek gyakorlati vizsgálatakor kimutatták, hogy a kontroll, illetve a fényáteresztő panelek alatt termesztett növények között nincsen szignifikáns különbség

- írja a portál.

Az európai energiaválság rámutatott, hogy nagy szükség van az üvegházak energiaellátásának diverzifikálására. Ezért különösen fontosak lehetnek az olyan fejlesztések, mint a NextGen Nano innovatív, környezetbarát, fényáteresztő napelemei.

Ne hagyd ki!