Rengetegen pályáztak a napelemekre
Fotó: Shutterstock

Túligényelték a napelemes pályázat első fordulós keretösszegét

Meghaladták az igények a keretösszeget a lakossági napelemes EU-s pályázat első fordulójában. Néhány napja zárult le a kérelmek leadási határideje az első ütemben, azonban négy szakasz lesz összesen. Egyik olvasónk nehézségekről számolt be a pályázat kapcsán.


Túljelentkezés a napelemes pályázatoknál

Február 6-án zárult le a lakossági napelemes és fűtéskorszerűsítési pályázat első beadási fordulója az utolsó régióban (Budapest és Pest megye). Publikus adatok ugyan még nincsenek arról, hogy pontosan hány pályázat érkezett és mekkora összegben, azonban úgy tűnik, hogy az első fordulóra szánt keretösszeget túligényelték a pályázók – írja a Portfolio.hu az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM)tájékoztatása alapján.

„A pályázat népszerűségét és sikerét mutatja, hogy az első ütemre meghirdetett keretösszegnél is nagyobb volt az érdeklődés a magyar családok és háztartások részéről. Jelenleg a beérkezett pályázatok ellenőrzése és értékelése zajlik, ezt követően tudunk azokról további, részletes információt nyújtani”

– válaszolta az ITM a portál kérdésére.

Az első fordulóra szánt összeg 100,8 milliárd forint volt. Ezt később 40,3; 40,3; 20,2 milliárd keretösszegű lebontásban három másik ütem követi majd. A portál valószínűsíti, hogy amennyiben valamennyi támogatási igény jogosult a forrásra, a későbbi keretekből fognak költeni a mostani igények kielégítésére. A jelenlegi kérelmekről egyébként egy hónapon belül születhet döntés.

„A kormány célja, hogy a magyar áramtermelés 90 százaléka szén-dioxid-mentes legyen 2030-ra. E törekvés valóra váltását szolgálja a 2021. december elején megnyílt lakossági pályázat is, amely több mint 201 milliárd forintos keretösszeggel támogatja napelemes rendszerek és akkumulátorok telepítését, nyílászárók cseréjét, fűtési rendszerek korszerűsítését. A pályázat kifejezetten az átlagosnál alacsonyabb jövedelmű háztartások számára nyújt segítséget, akik önerőből nem tudnák kigazdálkodni a megújuló energiaforráson alapuló, korszerű és környezetkímélő megoldásokra váltás költségeit”

-tájékoztatta az ITM a portált.

Olvasói vélemény

Egyik olvasónk észrevétele is azt tükrözi, hogy nagy lehetett a lakossági jelentkezés a mostani pályázatra. A hölgy arra panaszkodott szerkesztőségünknek, hogy összesen négy, a pályázatban érdekelt napelemekkel foglalkozó céggel próbálta e-mailben felvenni a kapcsolatot. Ő is szeretett volna a családjával (két szülő és egy gyermek) pályázni valamelyik vállalattal a készülékek beszerzésére, felszereltetésére és beüzemeltetésére. Három helyről választ sem kapott, az egyik helyen pedig közölték vele, hogy abban az esetben tárgyalhatnak, ha a cég írhatja meg a pályázatot. Ezért 40 ezer forintot kért volna el a vállalkozás függetlenül attól, hogy sikeres lesz-e a benyújtott tender. Ezt a hölgy felháborítónak tartotta, ezért elállt a lehetőségtől.


Ne hagyd ki!