A harmadik negyedévben ismét emelkedett az Otthonfelújítási program támogatási lehetőségei iránti érdeklődés, igaz, a lelkesedés mértéke nem tért vissza az év eleji szintre - derül ki a GKI és a Masterplast közös augusztusi reprezentatív felméréséből.


Hőszigetelés, fürdőszoba a sláger

A felmérés eredménye szerint 2022 végéig az összes háztartás bő 5 százaléka (200 ezer család) biztosan, 13 százaléka pedig valószínűleg élne a program nyújtotta lehetőségekkel. A két legnépszerűbb cél a belső terek, illetve a fürdőszobák felújítása, de a külső nyílászárók cseréjét és a hőszigetelési munkálatokat is nagyon sokan szeretnék elvégeztetni. Az állami támogatás igénylése inkább a családiház-tulajdonosok körében népszerű - ezek 7 százaléka biztos, 13 százaléka valószínű résztvevőnek mondta magát. A társasházakban élők tervei valamivel szerényebbek: a panellakások lakói között 3 százalék a biztos és 14 százalék a valószínű résztvevők aránya. A tégla építésű társasházi lakások lakói körében ugyanez a két arány 3 százalék és 12 százalék.

Röpködnek a milliók

Az Otthon-felújítási programban való várható részvétel leginkább a kisvárosokban lakókat hozta lázba, a biztosan és valószínűleg érintettek aránya 8 százalék, illetve 12 százalék körüli. A Budapesten és a községekben élők szándékai lényegében megfelelnek a mintaátlagnak. A kisebb településeken élők felújítási lehetőségeit a falusi CSOK is segítheti.

Az állami támogatást felvenni tervezők mintegy harmada szeretné kihasználni a maximálisan igényelhető keretet, negyedük legalább 2 millió, csaknem 30 százalékuk legalább 1 millió forint körüli összeggel is beérné. Az átlagos igénylési összeg ezek alapján 2,1 millió forint, s - az önerőt is beleszámítva - 4,2 millió forintos projektérték már egy komolyabb felújításra, korszerűsítésre is elég lehet.

The Conversation

Friss

Drágább a Lidl külföldön, de akadnak bőven meglepetések

Franciaországban a Lidl drágább, mint nálunk, de az ottani vásárlás mégsem terheli meg a családi pénztárcát annyira, mint nálunk.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Új funkcióval bővül a Facebook, a vállalkozások jól járnak

A Facebook új fejlesztése tovább bővíti azokat a szolgáltatásokat, amelyek kifejezetten a vállalati partnerek igényeire vannak szabva.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Sörínyencek figyelem: hamarosan érkezik az űrbéli sör!

A SpaceX magyar idő szerint szeptember 16-án, hajnali kettő óra kettő perckor indította Föld körüli útjára az Inspiration4 legénységét, amely szerencsésen visszatért. Az űrhajóban utazó négy civil egy ukulelét, művészeti alkotásokat és 30 kilogrammnyi komlót is vitt magával.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!