Az Európai Unió államai
Forrás: Shutterstock

Sokmilliárd euró várja, hogy munkára fogják

Nagyszabású terveket fogalmazott meg a Régiók Európai Bizottsága a legutóbbi, plenáris ülésén. A kis- és középvállalkozások támogatása mellett előmozdítanák az Unió digitalizációját is. Emellett fontos statisztikát közöltek a pályázati forrásokról.Jobban támogatnák a kis- és középvállalkozásokat az Unió

Az uniós kis- és középvállalkozások megerősítését is kitűzte céljául a Régiók Európai Bizottsága a „tisztességes és egyenlő” versenyfeltételek megteremtése érdekében a legutóbbi plenáris ülésén Brüsszelben. A szükséges intézkedéseket részben a világjárvány okozta negatív gazdasági hatásokkal indokolták.

A Régiók Európai Bizottsága egyebek között kiemelte, hogy átlátható állami támogatási szabályokra van szükség ahhoz, hogy elkerüljék az erőforrások egyenlőtlen és nem hatékony elosztását. A helyi és regionális vezetők emellett szorgalmaznák a közvetlen finanszírozás arányának csökkentését, mert az szerintük „mesterségesen megzavarhatja a piaci kapcsolatokat”.

Külön figyelmet szentelnének például a vállalkozások innovatív megoldásaira, a zöld technológiák fejlesztésére és a fenntartható munkahelyteremtés támogatására. Egyúttal úgy vélik, hogy a kis- és középvállalkozásokat segíteniük kell az európai intézményeknek a külföldi piacokon is – írja a Hellovidék.hu

Digitális fejlődés

Az Európai Bizottság (EB) emellett felszólította a tagállamokat, hogy egyebek között technológiák átadásával segítsék a kevésbé fejlett régiókat. Kiemelték, hogy a fogyasztók sokszor korlátozottan férnek hozzá fontos online információkhoz.

Az EB szerint emellett a fogyasztók nem tudják megfelelően „ellenőrizni” saját adataikat a digitális világban, ami adatvédelmi kockázatokat jelent. Emellett átalakítanák a digitális tér „monopolisztikus struktúráját”, amely illegális versenyelőnyhöz juttathatja a kiemelt helyzetben lévő cégeket.

Sok pénz vár arra, hogy dolgozni kezdjen

Az uniós források kifizetése kapcsán is közzétettek egy felmérést. Ez azt mutatja, hogy a 27 tagállam számára a 2020. március közepe és december vége közötti időszakban jóváhagyott 2,96 billió eurós támogatásból mintegy 544 milliárd eurót költöttek el ténylegesen. Abszolút értékben kifejezve Franciaország a teljes kifizetett támogatás több mint egynegyedét (155,36 milliárd euró) kapta meg; ezután következik Olaszország 19,8 százalékkal (107,9 milliárd euró); Németország 19,1 százalékkal (104,25 milliárd euró) és Spanyolország 16,7 százalékkal (90,8 milliárd euró).

Nézzük az arányokat a tagállamok saját GDP-jéhez viszonyítva :

  • Spanyolországban (7,3 százalék);
  • Franciaországban (6,4 százalék),
  • Olaszországban (6,0 százalék),
  • Görögországban (4,4 százalék),
  • Máltán (3,9 százalék),
  • Magyarországon (3,7 százalék),
  • Portugáliában (3,6 százalék),
  • Lengyelországban (3,6 százalék),
  • Cipruson (3,5 százalék).

Fontos megjegyezni, hogy a statisztikához a tagállamok által küldött előzetes adatokat vették számításba.

Ne hagyd ki!