Szőlőültetvény napfelkeltében
Fotó: Shutterstock

Ezt fogyasztóként is érezni fogjuk: rendkívüli segítséget kapnak a gyümölcsösök!

Az Európai Bizottság rendkívüli intézkedéseket fogadott el a bor-, zöldség- és gyümölcságazat segítésére – erről tájékoztatott az MTI tudósítója Brüsszelből. A döntés a fogyasztókat is érinti, ugyanis nagyon nehéz éve van az ágazatnak és az árak az egekbe szökhettek volna.

A borágazatra vonatkozó rendkívüli intézkedések értelmében az uniós országok bármikor módosíthatják vonatkozó támogatási programjaikat, noha erre általában évente csak kétszer van lehetőség.

Nehéz év volt, de nincs meglepetés

"Ezzel kell számolnunk már mindig" - mondta egy korábbi cikkünkben Simon Szabolcs, a Simon Gyümölcs egyik vezetője. A Hatvan közelében működő cég közel kétszáz hektáron foglalkozik gyümölccsel. "Júniusban édesapám rakott fel egy képet a közösségi oldalunkra, hogy a szilva másodszor virágzott. Tehát ez az éghajlatváltozást a bőrünkön érezzük. Az extrémitások egyre erőteljesebbek lesznek itt a Kárpát-medencében is. Ugye nem ezek a szép, hosszú tavaszok lesznek, hanem még májusban is lesznek fagyközeli állapotok. Idén is volt olyan reggel, amikor 0 körül volt a hőmérséklet, de még a fagyvédő gépeket nem kell beindítani. A megszokott növényvédelmi és egyéb munkák közé most már állandó jelleggel ott van a fagyvédelem is, mint feladat."

Hosszabb határidők, megemelt keretek

Amit Szabolcs is említ, az egyre extrémebb időjárás miatt lépétt az unió is. A promóciós és tájékoztatási tevékenységek, a szőlőültetvények szerkezetátalakítása, a zöldszüret és a beruházások esetében az uniós bizottság 2022. október 15-ig meghosszabbította az EU-költségvetésből származó megnövelt hozzájárulás nyújtásának lehetőségét. Az említett dátumtól az uniós költségvetésnek a betakarítási biztosításhoz való hozzájárulását 70-ről 80 százalékra növelte. A kölcsönös kockázatkezelési alapok létrehozásának költségeit fedező uniós támogatást megkettőzte: a végrehajtás első, második és harmadik évében érvényes 10, 8 és 4 százalékról 20, 16, illetve 8 százalékra emelte.

Kompenzáció terméscsökkenésnél

A zöldség- és gyümölcságazatban a termelői szervezeteknek nyújtott uniós támogatást az Európai Bizottság a továbbiakban úgy kompenzálja, hogy az legalább a tavalyi szint 85 százaléka legyen, még akkor is, ha az idei érték alacsonyabb. Ezt a kompenzációt akkor nyújtják, ha a termelés csökkenése a termelői szervezet befolyásán kívül eső természeti katasztrófákhoz, éghajlati eseményekhez, növénybetegségekhez vagy kártevőfertőzésekhez kapcsolódik, és a termelés szintje az előző évhez képest legalább 35 százalékkal alacsonyabb. Ezen túlmenően, ha a termelők bizonyítják, hogy megelőző intézkedéseket hoztak a termelés csökkenését eredményező tényező ellen, a támogatás tekintetében alkalmazott termelési érték meg fog egyezni a tavalyi értékkel.

A szőlőtermesztőkre nagyon ráfér

Bár jó hírek érkeztek az utóbbi időben, jóval kevesebb szőlőből készítenek bort szinte egész Európában. A 40-50 százalékos terméskiesésről szóló ijesztő jóslatok mostanra 20-25 százalékra mérséklődtek, de még így is néhány bortermelő vidéken - mennyiségben - az elmúlt 40 év legrosszabb termésére van kilátás. A három európai bornagyhatalom, a kontinens termelésének több mint 80 százalékát adó Olaszország, Franciaország, Spanyolország ez évben 117,3 millió hektoliter bort állíthat elő, ami 18 százalékkal kevesebb a tavalyinál. A témával EBBEN a cikkben foglalkoztunk, a gyümölcstermesztéssel kapcsolatos hosszú távú kihívásokról pedig itt olvashat bővebben.

Ne hagyd ki!