Pascal Soriot, az AstraZeneca gyógyszeripari és biotechnológiai cég vezérigazgatója 2020-ban 15,45 millió angol fontot, átszámítva több mint 6,3 milliárd forintot kapott bónuszok formájában. Így tavaly ő volt Nagy-Britannia legjobban fizetett vezérigazgatója.


Megosztott terhek

Az összehasonlítás alapját Nagy-Britannia 100 legértékesebb tőzsdén jegyzett vállalatának (FTSE 100) vezérigazgatói kifizetési adták. Tavaly jellemzően alacsonyabb bónuszokat kaptak a vezetők, ugyanis a részvényesek komoly nyomást gyakoroltak a cégekre, mondván, hogy a pandémia gazdasági hatását a tisztségviselőknek is be kell nyelniük. Az FTSE 100-as vezetők kifizetései így tavaly hozzávetőlegesen ötödére csökkentek az előző évekhez képest. A legnagyobb összeget, nevezetesen 15,45 millió fontot az AstraZeneca ügyvezetője, Pascal Soriot vihette haza.

Alacsonyabb kifizetések

2019-ben az átlagos vezérigazgatói kompenzáció 3,25 millió font volt, tavaly ez 2,69 millió fontra csökkent, ami továbbra is 86-szorosa a brit átlagkeresetnek.

Továbbá 2019-hez képest:

  • a bónuszokat fizető vállalatok aránya 89-ről 64 százalékra csökkent
  • az előző 3-5 évben mutatott teljesítményekre alapozott, hosszútávú ösztönzőket fizető cégek aránya 82-ről 72 százalékra csökkent

Kilenc cég igénybe vette a Brit furlough rendszer támogatását is, amelynek köszönhetően komoly állami forrásokhoz jutottak, amelyek enyhítették a bérterheket. Az említett kilenc cég vezetőinek átlagkompenzációja 2,2 millió font volt.

2020 öt legjobban kereső FTSE 100-as vezérigazgatója:

  1. Pascal Soirot, 15,45 millió font (AstraZeneca)
  2. Brian Cassin, 10,3 millió font (Experian)
  3. Albert Manifold, 9,92 millió font (CRH)
  4. Laxman Narasimhan, 9,24 millió font (Reckitt Benckiser)
  5. Rob Perrins, 8,03 millió font (Berkeley)

A részvényesek szerint Soirot rengeteget tett a cég renoméjáért, így megérdemelte a busás kifizetést.

The Conversation

Friss

Photo by Dan Gold on Unsplash

Itt a lista, ezek az élelmiszerek drágultak nagyon sokat

Mutatjuk, mi mennyibe kerül most.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Spar: jó magyar gyümölcs joghurt nem igazán létezik

Hosszú interjút adott a Spar magyarországi vezetője, beszélt többek között a béremelésről, a beszállítókról, arról, hogy mennyi pénz vittek ki tavaly az országból nyereségként, és hogy mennyit fektettek be 30 év alatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Josh Appel on Unsplash

Jövőre havi 500 ezerre nőhet az átlagkereset Magyarországon

Jövőre sok egyszeri tétel fogja növelni a háztartások nettó jövedelmét.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!