Harmadik oltást szeretnél? Mutatjuk a lehetőségeket
Fotó:123RF

Harmadik oltást szeretnél? Mutatjuk a lehetőségeket

A koronavírus variánsai okozhatják az új megbetegedések többségét, ezért egyes sérülékeny csoportoknál indokolt a harmadik oltás – mondta az országos tisztifőorvos a közmédiának.A harmadik oltás felvételét elsősorban időseknek, krónikus betegségben szenvedőknek, legyengült immunrendszerű betegeknek ajánlják. A szakmai ajánlás szerint, aki első két oltásnak vektorvakcinát kapott, az elölt vírust tartalmazó vagy mRNS-vakcinát kaphat emlékeztetőül és fordítva.

Erőteljesebb immunválaszt várnak ugyanis attól, ha egy más hatásmechanizmussal működő vakcinát adnak emlékeztető oltásnak

- mondta Müller Cecília, hozzátette: az is lehetséges ugyanakkor, hogy valaki ugyanazt az oltást kapja harmadikként, mint amilyennel az alapimmunizálása történt.

A harmadik oltás fajtájáról minden esetben az oltóorvos és az alapbetegséget kezelő orvos dönt. A harmadik oltás felvétele augusztus 1-től lehetséges. Erre a hét második felében az www.eeszt.gov.hu oldalon foglalhatnak időpontot azok, akik már legalább négy hónapja megkapták a második oltást.

Itt a lista a lehetséges variációkról

Sinopharmra: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen

Pfizerre: Sinopharm, Janssen, AstraZeneca

AstraZenecára: Pfizer, Moderna és Sinopharm

Janssenre: Pfizer, Moderna Sinopharm

Modernára: Sihonpharm, Janssen, AstraZeneca

Szputnyik-V-re: Pfizer, Moderna, Sinopharm

Támad a vírus delta variánsa

A fertőzésszámok egyelőre alacsonyak, de az esetszámok az elmúlt hetekben 20 százalékkal emelkedtek és mostanáig 58 esetben azonosították a koronavírus delta variánsát a magyar mintákban. Nincsenek kétségeik afelől, hogy ez a variáns veszi át a vezető szerepet, és ez okozza majd a megbetegedések 80-90 százalékát. Müller Cecília hozzátette: az emelkedés a szennyvízadatokban is megmutatkozik; mind a három budapesti mintavételi helyen, illetve négy vidéki nagyvárosban - Pécs, Miskolc, Szekszárd, Salgótarján - nőtt a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a vízmintákban.

Ne hagyd ki!