Parraghék bizonyos munkakörökben kötelezővé tennék a védőoltást
Fotó:123RF

Parraghék bizonyos munkakörökben kötelezővé tennék a védőoltást

A magyar vállalati szektor számára óriási megkönnyebbülés volt, hogy a korlátozások nagy részét fel lehetett oldani, ami azért történhetett meg, mert a magas átoltottság miatt visszaszorult a járvány Magyarországon – mondta a Portfolio-nak Parragh László. Szerinte ma nemcsak a vállalati szektornak, de mindenkinek az az érdeke, hogy ez a kedvező helyzet fennmaradjon.


A Magyar Kereskedelemi és Iparkamara (MKIK) ezért olyan jogszabály-módosítást javasol, amely bizonyos munkakörökben lehetővé tenné a vállalatok számára, hogy kötelezővé tegyék az oltást munkavállalóiknak

-mondta a kamara elnöke.

A módosítás jogilag minden akadályt elháríthatna az elől, hogy a vállalatok bizonyos munkakörök betöltéséhez elvárják a koronavírus elleni védőoltás meglétét. A javaslat tartalmazná, hogy amennyiben a munkavállaló nem él az oltás lehetőségével, akkor adott esetben áthelyezhető lenne egy olyan pozícióba, ahol nem veszélyezteti a kollégákat és az ügyfeleket.

Az elnök szerint eddig is tömegesen létező jelenség volt, hogy a munkaadó elvárta a munkavállalóitól a koronavírus elleni védőoltást, és abban az esetben, ha nem éltek a munkavállalók vele, akkor elbocsátással szankcionálták a vállalatok ezt. Az ilyen esetekben az elbocsátásokat viszont nem lehetett az oltás elutasításával indokolni, ezért ilyenkor egyéb indokkal mondtak fel a munkavállalónak, úgyhogy inkább egyfajta munkaadói nyomásgyakorlásról beszélünk. Parragh László ugyanakkor hozzátette, hogy ilyen esetekben nem ez volt a jellemző reakció a munkavállalók részéről.

A változtatás értelme

Ha az MKIK javaslatát elfogadnák, akkor a védőoltás elutasítása immár jogszerűen válthatna ki különféle szankciókat a munkaadótól. A munkaadói oldallal ezen a héten indulnak az egyeztetések, és ha ezek lezajlanak, akkor már a héten a javaslat is elkészülhet. A pontos részletek akkor derülnek ki. Elsősorban azokra a szakmákra kell gondolni, ahol a munkavállalók több emberrel érintkeznek: rendészeti szervek alkalmazottaira, a közösségi közlekedésben dolgozókra, éttermi alkalmazottakra stb. – de azt, hogy pontosan mely szakmákra kiterjedően lenne kötelező az oltás, egészségügyi-szakmai döntésnek kell lennie.

Ha nem lépünk, akkor újra le kell zárni mindent

- mondta az elnök.

A kormány jelenleg az egészégügyi dolgozók számára teszi kötelezővé az oltást.


The Conversation

Ne hagyd ki!