Az emberi félelmeket idéző árnyjáték
Fotó: Shutterstock

Így küzdd le a 3 legnagyobb parádat, ami visszafog az életben

Mindannyiunknak vannak félelmei, de ne feledd, a félelem természetes emberi reakció, amikor ismeretlen kihívással, körülménnyel találkozunk. Nataly Kogan érzelmi wellness mentor a CNBC-vel megosztott néhány praktikát, ezek segíthetnek megbirkózni érzelmeinkkel, amelyek visszatartanak az életben.A kudarctól való félelem

Amikor valami új dologba vágsz bele, nem tudhatod, hogy sikerrel jársz-e. Viszont, ha folyamatosan azon pörögsz, hogy milyen problémák merülhetnek fel, kevesebb mentális energiát tudsz majd a célod megvalósítására fordítani.

Ha túl akarsz lépni ezen az érzésen, koncentrálj a nagyobb „miértre”, illetve a tevékenységed mögött meghúzódó küldetéstudatodra, célkitűzésedre.

Tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket:

Hogyan segíti ez a kihívás a fejlődésemet, és hogy közelebb kerüljek a célomhoz? Lehet, hogy a startup-ötleted megoldást kínál egy iparági problémára, miközben lehetővé teszi számodra, hogy a saját időbeosztásod szerint dolgozz.

Hogyan javíthat ez a kihívás mások életén? A kutatások azt mutatják, hogy ha a társadalmi ügyekre fókuszáló gondolkodásmódot alkalmazunk – vagy elgondolkozunk azon, hogy cselekedeteink milyen előnyökkel járhatnak mások számára – rugalmasabbak és motiváltabbak leszünk.

A félelem, hogy nem vagyunk elég jók

„Ez a munkakör magas szintű kommunikációs készséget igényel, én pedig borzalmasan kommunikálok másokkal.” „Ehhez a céghez tuti, hogy nem vesznek fel, ide csak a legnívósabb egyetem végzősei kerülnek be.”

Ismerősek ezek a gondolatok? Másoknak is.

A „nem vagyok elég jó” típusú félelem leküzdésének titka, hogy „meghackeled”, átkalibrálod a gondolkodásmódodat.

Kérdezd meg magadtól:

Igaz ez a gondolat? Lehet, hogy valójában attól tartasz, hogy elrontasz egy prezentációt, ami miatt a kollégáid ítélkezni, gúnyolódni fognak. Ez a kérdés segíthet ráébreszteni, hogy gondolataidat az agyad negativitás iránti elfogultsága mérgezi, és valójában nem a tényekre alapozod a felvetéseidet.

Mit érek azzal, ha bebeszélem magamnak, hogy nem vagyok elég jó? Tegyük fel, hogy épp előléptettek, de te meg vagy győződve arról, hogy nem tudsz megbirkózni a leendő feladataiddal. Ez a gondolkodásmód arra ösztönöz, hogy mindent beleadj? Természetesen nem. Ha ezt felismered, gondold át, mit tehetsz a sikered esélyeinek növelése érdekében? Lehet, hogy egy online tanfolyamra, vagy egy szakmai mentor tanácsára van szükséged. Ne félj segítséget kérni.

A félelem, hogy másoknak csalódást okozol

Senki sem szeret csalódást okozni másoknak, főleg azoknak nem, akiket csodál vagy tisztel. Próbáld meg tudatosítani magadban, hogy akik valóban törődnek veled, nem fognak ítélkezni, ugyanis csak azt akarják látni, hogy sikereket érj el, függetlenül attól, hogy ez hány próbálkozást igényel.

Fontos az is, hogy szánj elegendő időt önmagad megértésére, céljaid azonosítására, és annak meghatározására, hogy mit jelent számodra a siker. Így kisebb lesz annak a kockázata, hogy megszállottan viselkedj mások rólad alkotott véleményével kapcsolatban.

Ne hagyd ki!