Műtéti robot arra vár, hogy bevigyék a műtőbe a beteget és megműtse

Képünk illusztráció.

Fotó: Shutterstock

A robotsebsész már egyedül műt, és precízebb, mint az emberek

A Johns Hopkins Egyetem kutatói olyan robotot fejlesztettek, amely a történelem során először emberi beavatkozás nélkül hajtott végre bonyolult sebészeti beavatkozásokat sertéseken. Állításuk szerint a „műtőrobot” jobb munkát végzett, mint az emberi sebészek.


Példás helytállás

Egyáltalán nem példa nélküli, hogy az orvosok robotok segítségével hajtsanak végre egy műtétet, de a jelenleg széles körben elterjedt technológiák kivétel nélkül emberi irányítást igényelnek (ilyen például a daVinci sebészrendszer).

Ezzel szemben a STAR az első olyan robotrendszer, amely emberi beavatkozás nélkül tervez, alkalmazkodik és hajt végre sebészeti tervet lágyrészekben

-jellemezte a robotot Axel Krieger, a Johns Hopkins gépészmérnök adjunktusa a Gizmodonak.

Krieger és csapata az évek során többször is bizonyította a Smart Tissue Autonomous Robot, azaz STAR sebészi rátermettségét, arra azonban most először volt példa, hogy a robot teljesen egyedül végezzen el egy precíziós műtétet.

Egy malacnak sem esett bántódása

Rendkívüli eredményeiket a Science Robotics folyóiratban publikálták. A STAR laparoszkópos műtéteket hajtott végre négy sertésen. Egy úgynevezett vékonybél anasztomózis nevű eljárásról van szó, melynek során a bélvégek újracsatlakoztatását végzik el. Erre többnyire akkor van szükség, ha a bél egy része korábban eltávolításra került, például egy daganat kezelése következtében. A merev struktúrákkal, például csontokkal ellentétben a lágy szöveteken végzett munka komoly kihívást jelent minden sebész számára, mivel előfordulhat, hogy műtét közben elmozdul a szerv, ami gyors alkalmazkodást igényel.

A STAR ennek ellenére mind a négy sertésen kitűnő munkát végzett. A csapat jelentése szerint az emberek által végzett műtétekből nyert adatokhoz képest a STAR varrása és öltése pontosabbnak és következetesebbnek bizonyult. Az operált sertéseknél nem lépett fel komplikáció.

Krieger elmondta, a STAR ilyen szintű automatizálása számos újítást igényelt. A szokásos sebészeti eszközöket módosítani kellett, a robotot infravörös-szerű és egyéb nagy teljesítményű kamerákkal szerelték fel, hogy rekonstruálják a műtéti terület háromdimenziós képét. Továbbá magas szintű programozást igényelt a művelet.

Az eredmények azt mutatják, hogy egy autonóm sebészeti robot építése több, mint lehetséges, és „nem csak a képzelet szüleménye” – mondta Krieger.

A STAR-hoz hasonló robotok elterjedése egyelőre még várat magára, Krieger szerint azonban fontos lépést tettek a biztonságosabb műtétek irányába. A csapat abban reménykedik, hogy az olyan rendszerek, mint a STAR, más nehéz lágyrész-eljárásokat (például a tumorreszekciót) is forradalmasíthatnak a közeljövőben.

Ne hagyd ki!