Mesterségesen előállított műanyag emberi kéz egy fa felületen
Fotó: Unsplash

A kiborgok már köztünk élnek, és a fájdalomtól sem riadnak vissza

A brit transzhumanista Lepht Anonym már több mint 50 kibernetikai eszközt ültetett a testébe. Az a célja, hogy valódi kiborggá váljon, és bizony terveivel nincs egyedül.


A Föld legnagyobb hősei

Ha szereted a Marvel-univerzumot, valószínűleg ismerősen cseng Nebula neve. Ő Gamora testvére, akit a Bosszúállók filmek főgonosza, Thanos bizonyos technológiai módosításokkal kiborggá, azaz egy szerves elemekből és kibernetikai eszközökből álló lénnyé alakított. Nos, valami ilyesmit szeretne megvalósítani Lepht Anonym is. A saját magát kiborgként meghatározó Anonym 2007 óta már több mint 50 csipet ültetett a testébe. Anonym a transzhumanista mozgalom elkötelezett híve.

Mi ez a mozgalom?

A kibernetikai (ezt a szót sokat fogjuk használni) eszközök emberi testbe való beültetése sokáig tudományos fantasztikumnak számított, ám az idő előrehaladtával és a technológia fejlődésével a sci-fi-be illő testmódosítások valósággá váltak.

A transzhumanisták a tudomány és a technológia segítségével az intelligens élet evolúciójának folytatására és felgyorsítására törekszenek az emberek jelenlegi mivoltán és korlátain túl, az élet népszerűsítésének elvei és értékei által vezérelve

-1990-ben nagyjából így definiálta a fogalmat Maz Moore filozófus.

A transzhumanisták közül sokan úgy gondolkodnak, hogy az emberi test is egy hardverből és egy szoftverből áll. Jelen esetben a hardver az emberi test, a szoftver pedig az agy. Na most, ha egy embert, aki behatol a számítógépek szoftvereibe, hogy módosítsa azokat, hackernek nevezzük, akkor logikusan következik a biohacker megnevezés azok esetében, akik a testük funkcióit módosítják kibernetikai eszközökkel.

Azokat, akik a gyakorlatba is átviszik az említett elméleteket aktív transzhumanistának nevezzük. Azáltal, hogy csipeket, antennákat és robotikai eszközöket ültetnek a testükbe, lényegében behackelik magukat a saját biológiai rendszerükbe, és szépen, fokozatosan kiborggá válnak. Vannak olyanok, akik ennél is tovább mennek. Ilyen Lepht Anonym, aki az emberek és a gépek közötti hibridként tekint magára.

Borg, a kiborg

Lepht Anonym története 2007-ben kezdődött, amikor egy orvostanhallgató barátja segítségével beültetett magának egy csipet. Innentől nem volt megállás. Napjainkban már több mint 50 kibernetikai eszköz van a testében. A műtéteket saját maga végezte el, érzéstelenítés nélkül. Az ujjaiban például mágnesek találhatók, amelyekkel „érzékelni tudja, hogy milyen messze vannak bizonyos tárgyak", illetve egy hitelkártyaként funkcionáló csipet is ültetett a testébe. Próbálkozott egy USB tárhellyel és Wi-Fi antennával felszerelt eszközzel is, de ezt végül sebészi úton el kellett távolítani belőle. A műtét következtében sérültek a karjában lévő idegek, így egyebek között nem tud megfelelően írni.

Anonym elmondta, hogy tisztában van a veszélyekkel, de meggyőződése, hogy a nagyobb jó érdekében cselekszik. Egyesek felelőtlennek nevezik, mások igazi úttörőnek, aki aktívan hozzájárul az evolúcióhoz.

Sapiens Anonym néven egy blogot is vezet, ahol megosztja tapasztalatait, amelyeket a kiborggá válás rögös útján szerzett. Népes rajongótáborral rendelkezik, ráadásul még egy képregényalbumot is ihletett.

Ne hagyd ki!