A brit transzhumanista Lepht Anonym már több mint 50 kibernetikai eszközt ültetett a testébe. Az a célja, hogy valódi kiborggá váljon, és bizony terveivel nincs egyedül.


A Föld legnagyobb hősei

Ha szereted a Marvel-univerzumot, valószínűleg ismerősen cseng Nebula neve. Ő Gamora testvére, akit a Bosszúállók filmek főgonosza, Thanos bizonyos technológiai módosításokkal kiborggá, azaz egy szerves elemekből és kibernetikai eszközökből álló lénnyé alakított. Nos, valami ilyesmit szeretne megvalósítani Lepht Anonym is. A saját magát kiborgként meghatározó Anonym 2007 óta már több mint 50 csipet ültetett a testébe. Anonym a transzhumanista mozgalom elkötelezett híve.

Mi ez a mozgalom?

A kibernetikai (ezt a szót sokat fogjuk használni) eszközök emberi testbe való beültetése sokáig tudományos fantasztikumnak számított, ám az idő előrehaladtával és a technológia fejlődésével a sci-fi-be illő testmódosítások valósággá váltak.

A transzhumanisták a tudomány és a technológia segítségével az intelligens élet evolúciójának folytatására és felgyorsítására törekszenek az emberek jelenlegi mivoltán és korlátain túl, az élet népszerűsítésének elvei és értékei által vezérelve

-1990-ben nagyjából így definiálta a fogalmat Maz Moore filozófus.

A transzhumanisták közül sokan úgy gondolkodnak, hogy az emberi test is egy hardverből és egy szoftverből áll. Jelen esetben a hardver az emberi test, a szoftver pedig az agy. Na most, ha egy embert, aki behatol a számítógépek szoftvereibe, hogy módosítsa azokat, hackernek nevezzük, akkor logikusan következik a biohacker megnevezés azok esetében, akik a testük funkcióit módosítják kibernetikai eszközökkel.

Azokat, akik a gyakorlatba is átviszik az említett elméleteket aktív transzhumanistának nevezzük. Azáltal, hogy csipeket, antennákat és robotikai eszközöket ültetnek a testükbe, lényegében behackelik magukat a saját biológiai rendszerükbe, és szépen, fokozatosan kiborggá válnak. Vannak olyanok, akik ennél is tovább mennek. Ilyen Lepht Anonym, aki az emberek és a gépek közötti hibridként tekint magára.

Borg, a kiborg

Lepht Anonym története 2007-ben kezdődött, amikor egy orvostanhallgató barátja segítségével beültetett magának egy csipet. Innentől nem volt megállás. Napjainkban már több mint 50 kibernetikai eszköz van a testében. A műtéteket saját maga végezte el, érzéstelenítés nélkül. Az ujjaiban például mágnesek találhatók, amelyekkel „érzékelni tudja, hogy milyen messze vannak bizonyos tárgyak", illetve egy hitelkártyaként funkcionáló csipet is ültetett a testébe. Próbálkozott egy USB tárhellyel és Wi-Fi antennával felszerelt eszközzel is, de ezt végül sebészi úton el kellett távolítani belőle. A műtét következtében sérültek a karjában lévő idegek, így egyebek között nem tud megfelelően írni.

Anonym elmondta, hogy tisztában van a veszélyekkel, de meggyőződése, hogy a nagyobb jó érdekében cselekszik. Egyesek felelőtlennek nevezik, mások igazi úttörőnek, aki aktívan hozzájárul az evolúcióhoz.

Sapiens Anonym néven egy blogot is vezet, ahol megosztja tapasztalatait, amelyeket a kiborggá válás rögös útján szerzett. Népes rajongótáborral rendelkezik, ráadásul még egy képregényalbumot is ihletett.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Orbán: Bármelyik pillanatban visszavásárolhatja az állam a Liszt Ferenc repülőteret

A magyar kormánynak az a szándéka, hogy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret visszavásárolja, és ez bármelyik pillanatban megtörténhet – mondta a miniszterelnök a vajdasági Ludason.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: MTI Kelemen Zoltán Gergely

Elhunyt Kornai János közgazdász

Életének 94. évében, hétfőn elhunyt Kornai János Széchenyi-díjas közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Harvard Egyetem és a Corvinus emeritus professzora, a francia becsületrend kitüntetettje, a svéd, amerikai, és más akadémiák tiszteletbeli tagja - közölte a család hétfő este az MTI-vel.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Napelemre, fűtéskorszerűsítésre kérnél többmilliós támogatást? Ez az útja

A nagyszabású, lakosságnak szóló pályázat napelemes rendszerek és energiatakarékos, korszerű, elektromos fűtési rendszerek kialakításához nyújt támogatást. A kivitelező cégeknek hétfőtől van lehetőségük a regisztrációs kérelem benyújtására, a családok és magánszemélyek a program első ütemében december 6. és január 12. között pályázhatnak - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!