A TikTok logója tölt egy okostelefon képernyőjén, amit egy ember tart a kezében, a háttér homályos, az anyacég rengeteget keresett tavaly
Fotó: Unsplash

Óriásit ment tavaly a TikTok anyacége, mutatjuk a számokat

Tekintve, hogy milyen sikeres évet tudhat maga mögött a TikTok, annyira nem is meglepő, hogy a minivideós app tulajdonosa, a ByteDance szép üzleti eredményt ért el.Gyengülő növekedés

A ByteDance korunk egyik legértékesebb magánvállalata, piaci értéke 300 milliárd dollár körül mozog. A közösségi médiaóriás egyik fő terméke a TikTok, amely az elmúlt években sorra döntötte az újabbnál-újabb rekordokat, és lassan minden appot beelőz a globális piacon. Magánvállalt révén a ByteDance pénzügyei viszonylag ritkán látnak napvilágot, két alkalmazott jóvoltából azonban most kiderült, hogy mennyit kaszált tavaly a kínai behemót.

A ByteDance 2021-ben 58 milliárd dollár, átszámítva nagyjából 18 444 milliárd forint bevételt könyvelhetett el, ami 70 százalékos növekedést jelent a megelőző évi, 34,3 milliárdos bevételez képest. A remek eredmények ellenére az öröm nem felhőtlen, a növekedés mértéke ugyanis elmaradt a 2020-as eredménytől, amikor duplázni tudott a cég a 2019-es bevételekhez képest.

Többfrontos helytállás

A Sensor Tower elemző vállalat friss, 2021-es adatai szerint a felhasználók tavaly több mint 2,3 milliárd dollárt (731,5 milliárd forint) költöttek a TikTok-on és a Douyin (a TikTok kínai megfelelője) iOS applikációján, ez 77 százalékos növekedést jelent a megelőző évhez viszonyítva.

A ByteDance portfóliójába a TikTok és a Douyin mellett a Jinri Toutiao híraggregátor-weboldal és a Xigua videóstreaming-platform is megtalálható.

Továbbá a zhongguancuni (Kínai Szilícium-völgy) Interactive Marketing Lab kutatóintézet tájékoztatása szerint a ByteDance sikeresen megőrizte tavalyi második helyét a kínai online hirdetési piacon, 21%-os részesedéssel. Az első helyen az Alibaba, a harmadikon a Tencent végzett.

Nagy általánosságban elmondható, hogy a nagy kínai techcégek növekedése folyamatosan lassul, ez elsősorban az egyre szigorúbb állami szabályozásnak köszönhető. Remekül példázza a kommunista vezetés befolyását a ByteDance esete, amely a nyomás hatására kénytelen volt leépíteni erőteljes befektetési ágazatát és visszalépni a régóta tervezett Wall Street-i IPO-tól (erről bővebben EBBEN A CIKKÜNKBEN írtunk).

Ne hagyd ki!