Például új funkcióval bővült és hibákat is javítottak a webböngészőben
Fotó: Shutterstock

Chrome böngészőt használsz? Ezt nem árt, ha tudod!

Több problémát orvosoltak a fejlesztők a Google Chrome-ban a napokban. Emellett új biztonsági funkcióval is bővült a webböngésző. Sőt, a Microsoft is kedveskedett a program felhasználóinak.


Több hibát javítottak a Google Chrome-ban

Négy magas besorolású biztonsági rést foltozott be a 116-os Chrome asztali és androidos verziójában a Google a héten. Arról nem tudni, korábban ezeket a hibákat kihasználták-e hackerek. Azonban a gHacks megjegyzi, jobb megelőzni a bajt, és mindenkinek mihamarabb frissítenie a webböngészőjét.

A frissítés után a különböző operációs rendszereken a Chrome ezen verziószámait kell látnunk:

  • Linuxon és macOS-en: 116.0.5845.179
  • Windows-on: 116.0.5845.179 vagy 116.0.5845.180
  • Androidon: 116.0.5845.172

A HVG hozzáteszi, az asztali változatoknál a frissítés automatikusan letöltődik. Viszont csak a böngésző újraindítása után települ.

Bővítmények jelentette veszélyre figyelmeztet a Chrome

Emellett több új funkcióval is bővül a Google Chrome a napokban. Néhány közölük az adatvédelmet erősítheti. A webböngésző egyes ártalmas bővítményei akár a benne tárolt bizalmas adatokat - például a jelszavakat - is ellophatják. Ezeket a kiegészítő programokat gyakran webáruházakból lehet letölteni. Mikor a Google felfedezi, hogy egy bővítmény káros, törli azt az áruházából. Azonban ottmaradhat azokon a gépeken, ahová korábban telepítették.

A probléma miatt a Google hamarosan egy új funkcióval látja el a Chrome-ot. A böngésző a jövőben figyelmeztetni fogja a felhasználókat, ha egy általuk telepített bővítményt töröltek a webáruházból. A vállalat a Safety Check biztonsági funkciót fogja kiterjeszteni a böngészőbővítményekre is, azon keresztül fognak megérkezni a veszélyre figyelmeztető értesítések - írja a Bleeping Computer.

A Chrome 117-es verziójával fog jönni az új funkció, azonban a jelenleg legfrissebb, 116-os változatban is elő lehet hívni. Ehhez a ’chrome://flags/#safety-check-extensions’ szöveget kell beírni a böngésző címsorába, majd az „Extensions Module in Safety Check” funkciót kell a jobb oldalon lévő menüben engedélyezni (ki kell választani az „enabled” lehetőséget). A böngésző újraindítása után jelenik meg az új funkció a Beállításokban, az „Adatvédelem és biztonság” menüben, akár magyar nyelven is.

A Chrome felhasználóinak kedveskedik a Microsoft

Egyébként egyre több felhasználónak engedélyezte a hozzáférést a Chrome-on a Microsoft a Bing mesterséges intelligencián alapuló chatbot klienséhez a napokban. Sőt, egy blogbejegyzésben a redmondiak megerősítették, a Bing Chat mellett a Bing Chat Enterprise is elérhetővé vált a Google böngészőjében a windows-os, a mac-es és a linuxos felhasználóknak.

Meglepő lehet, hogy rivális rendszereken is elérhetővé tették a programot a fejlesztők. Feltehetően a Microsoft úgy véli, így sokkal többen fogják alkalmazni. Olyanok is, akik korábban nem voltak hajlandók használni az Edge-t.

Ne hagyd ki!