Modernizációt igényel számos gyermekorvosi rendelő is
Fotó: Shutterstock

60 évnél idősebb a házi gyermekorvosok kétharmada

Száznál is több házi gyermekorvosi praxis betöltetlen az országban. A helyzetet tovább rontja, hogy csupán az állomány harmada fiatalabb 60 évnél. Javaslatokkal állt elő a szakmai szervezetük, hogyan lehetne javítani a helyzeten.


Szükség van a házi gyermekorvosi ellátás megújulására

1500 gyermekháziorvosi praxis van az országban, melyből minden tizedik betöltetlen. Ezekben a beteglétszám átlagosan 850–900 közötti, de várhatóan emelkedni fog. Nagyjából 1,4 millió gyermekről gondoskodnak az orvosok, akinek csupán a 30 százaléka 60 év alatti. A 60–65 év közöttiek aránya 37, az ennél idősebbeké pedig 33 százalék.

Ha megszűnne a házi gyermekorvosi rendszer, akkor vagy a felnőtt-alapellátásra hárulna az ő ellátásuk is, vagy egyre több gyermek kerülne kórházba, ami ellentétes a világszerte tapasztalható folyamatokkal

- nyilatkozta Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnöke a VG-nek.

Vannak javaslatok a helyzet kezelésére

A szakember elmondta, hogy a háziorvosi rendelőknél is nagyjából tízszeres rezsiár-emelkedéssel számolnak manapság. Emellett jelentős modernizációra szorulnak, ahhoz, hogy találkozzanak a fiatalabb orvosok szakmai elvárásaival. Nagy szükség lenne például laborautomatákra.

Havasi Katalin hozzáteszi, hogy szükséges vonzóvá tenni a pályát a fiataloknak. A tapasztalat és a kutatások szerint is a többség a gyermekorvosképzésen elveszíti az érdeklődését a háziorvoslás iránt. Érdemes lenne megismertetni a hivatást és a helyszínt az orvostanhallgatókkal, ezért kezdeményezik, hogy a gyermekgyógyászjelöltek a képzésük két hónapját házi gyermekorvosi praxisokban töltsék.

Emellett az egyesületük fontosnak látja a nem szakorvosi feladatok delegálását a szakdolgozóknak. Így a házi gyermekorvosoknak is lenne idejük tehermentesíteni a szakellátást. Továbbá bővíteni lehetne a telemedicinás lehetőségeket, valamint pénzügyi támogatást kellene adni azoknak az orvostanhallgatóknak, akik képesek helyettesíteni a betöltetlen praxisokban.

Gyenge fizetés, megtépázott presztízs

Egy friss kutatásból kiderül, hogy a hallgatók csupán 5 százaléka szeretne háziorvosként dolgozni. 72 százalékuk más szakterületen helyezkedne el, negyedüknek pedig nincs preferált területe. Az évente kiadott háziorvostan szakképesítések száma 2014 óta egyszer sem érte el a 150-et. A tanulmány szerint ezért kijelenthető, hogy a több mint hatezer háziorvosi szolgálatot, és orvosonként átlagosan negyvenéves szolgálati időt alapul véve, a jelenlegi szakképzési rendszer nem biztosít elegendő utánpótlást a háziorvoshiány megoldására.

2025-re 20 ezer alapellátásban dolgozó orvos hiányozhat az országból. A háziorvosi pálya legfőbb problémájaként az alacsony presztízst, a túl sok adminisztrációt és az alacsony fizetést emelték ki.

Ne hagyd ki!