Előtérbe kerülhetnek az ESG szempontok
Fotó: Shutterstock

Alapjaiban rengeti meg a cégvilágot az energiakrízis

Az elszálló energiaárak arra kényszerítik a cégeket, hogy gondolják újra a működésüket. A jövőben nagyobb figyelmet kaphatnak a vállalkozásoknál a környezetvédelem, a társadalmi kérdések és a vállalatirányítás témájával foglalkozó ESG szempontok. Ebben különösen nagy a hazai cégek elmaradása.


Lemaradásban a hazai vállalkozások

Hazánkban az energiakrízis fókuszba hozta az energia-ellátásbiztonságot. A rezsirendszer megváltoztatása pedig a takarékosságnak adhat lendületet. A cégeknek emiatt újra kell tervezniük a működésüket. A vállalkozásoknál fontos szerepet kaphatnak az ESG szempontok (az Environment (környezet), Social (társadalom), Governance (vállalat vezetés/irányítás) szavakból ered a rövidítés). A fenntarthatósági tényezők - energia, társadalmi szerepvállalás és döntéshozatali mechanizmus – terén manapság jól számszerűsíthető, hogy melyik cég hol tart – írja az Opten legújabb elemzésének szerzője.

Bőven van tér a hazai cégek fejlesztésére az ESG tényezőket tekintve, amelyek egy vállalat működését és jövedelmezőségét is meghatározhatják. Arányosan 17-szer több átlag alatti mutatóval rendelkező cég van a kkv-k között az Opten ESG indexe szerint, mint a 10 milliárdot meghaladó árbevétellel rendelkező nagyvállalatok körében. Viszont a legnagyobb cégek 85 százaléka átlag felett teljesít.

Fontos látni, hogy a lakossági és mikrovállalati döntések nagyon hasonlóan működnek: az aktuális költségek, rövid távú kiadások a döntőek. Emiatt nem meglepő, hogy a 250 millió forintnál alacsonyabb árbevételű vállalkozásoknak csak az egyharmada ért el az átlagnál jobb eredményt

– mondta Ferenczi Gergely, az Opten céginformációs igazgatója.

Az egész csak pénzkérdés?

A kedvezőbb üzemi eredménnyel rendelkező vállalatok jellemzően magasabb ESG mutatóval rendelkeznek. A cégeket 1-től 10-ig pontozó ESG indexen, a 9-es mutatóval bíró vállalkozások akár 5-6-szor eredményesebbek, mint a 6-os indexűek. Az eltérések részben azzal magyarázható, hogy számos vállalat rövid távra tervez, ezért a nagyobb kiadással járó, hosszabb távon megtérülő beruházásokról jellemzően lemondanak.

Kétségtelen, hogy az ESG szempontokra, fenntarthatóságra fókuszáló lépések komolyabb kiadást jelenthetnek, de a most kialakult energiakrízis is mutatja, hogy olyan kiadásról van szó, amely visszahozza az árát

- nyilatkozta a szakértő.

Emellett az ESG-s tényezőket szem előtt tartó cégek más okok miatt is versenyelőnybe kerülhetnek. A bankok olcsóbb finanszírozást kínálhatnak nekik, valamint a befektetők szemében vonzóbb egy ESG szempontból is jól teljesítő cég.

The Conversation

Ne hagyd ki!