Emberek figyelnek valamit egy szobában
Fotó: Unsplash

Hogyan tartsd fenn az emberek figyelmét?

Mivel környezetünkben rengeteg a figyelemelterelő eszköz, minden eddiginél nagyobb erőfeszítést igényel fenntartani beszélgetőtársunk figyelmét. Sziklay Bence, viselkedéselemző írása.

​Miért nem figyelsz rám?

Az alábbi tippek a gyakorlatban kipróbáltan és bizonyítottan jelentősen növelik a hallgatóság figyelmét és fókuszát. De először azt kell megtudnod, hogy az emberek általában miért nem figyelnek oda? Lássuk, milyen okai lehetnek ennek? A beszélgetőpartner érdektelen, vagy figyelme elterelődik a környezeti ingerek miatt. Netán arra vár, hogy ő beszélhessen, elönti a vágy, hogy mindent elmondjon neked tapasztalatairól vagy véleményéről, avagy irányítani akar. A beszélgetés fókuszának és az érdeklődésének fenntartására két módszer létezik, a fizikai és a verbális. Kezdjük az elsővel!

​Szembenézés és tükrözés

A viselkedés tükrözése természetes emberi tulajdonság, amely alkalmazható annak érdekében, hogy megváltoztassuk a másik viselkedését, érzelmi állapotát. A viselkedésbeli tükrözés nem az alany utánzása gesztusról gesztusra. A legtöbb mozdulatot, fejtartást és hasonlót, amit megismételünk, három-négy másodperces késleltetés követ. Néhány gesztust pedig egyáltalán nem szabad lemásolni. A testbeszéd tükrözésénél két módszer működik: annak tükrözése vagy másolása. Tükrözés, amikor az alannyal szemben helyezkedünk el és a viselkedésének a tükörképét adjuk vissza. A másolás pedig, amikor az alany mellett (hasonló irányba nézve) helyezkedsz el.

Ha a másikkal szemben vagyunk, és látjuk, hogy a bal lábát keresztbe teszia jobb lábán, akkor ezt úgy kell tükrözni, hogy a jobb lábunkat a bal lábunkon keresztbe tesszük. Ezáltal az alany testbeszédének tükörképe jön létre. Ezzel szemben, ha mindketten hasonló irányba néztünk, csak simán le kell másolnunk a mozgást.

A testbeszéded váltásainak természetesnek kell tűnniük. Ha felhívjuk a másik figyelmét a szokatlan viselkedésünkkel, azzal a tudatos védelmi rendszerét aktiváljuk. Soha ne váljon nyilvánvalóvá a viselkedés megfigyelése a tükrözés és a megfeleltetés előtt. A kezdők általában elkövetik azt a hibát, hogy szinte bámulják az alany mozdulatait, mielőtt a saját mozdulatukat végrehajtanák, majd újra bámulnak, hogy megerősítsék, jól csinálták e. Ennek kezdetben nehéz ellenállni, ám sok gyakorlással elkerülhető a „lebukás”.

​Irányított testbeszéd

A testbeszéd és a gesztusok tükrözésénél ökölszabály, hogy három gesztust és mozdulatot tükrözzünk, a negyediket hagyjuk figyelmen kívül. Ezt a ciklust addig ismételjük, amíg nem vagyunk képesek a testbeszédüket irányítani. Ez akkor valósul meg, amikor az interakció során az alany tudatán kívül is elkezdi tükrözni a gesztusainkat. Ha valakinek tudat alatt is befolyásolni tudjuk a viselkedését, az agya könnyen vezethetővé válik. A fizikai test vezetése olyan szociális kontextust teremt, amelyben az alany agya is követni kezd minket.

Mivel a testbeszéd nagy hatással van arra, hogyan érezzük magunkat, képzeljük el, milyen könnyen megváltoztatható egy személy hangulata, ha rávesszük, hogy kövesse a testbeszédünket. Körülbelül négy perc szükséges a testbeszéd és a gesztusok tükrözésére és másolására ahhoz, hogy a beszélgetőpartnert rávegyük, hogy kövesse a mozdulatainkat. Ezt követően az ökölszabály az, hogy körülbelül kétpercenként kövessük egy-egy mozdulatát.

​Egyéb fizikai módszerek

A szájunk nagyon rövid (minimális) érintése beszéd közben rövid időre a szánkra, azaz szavainkra vonja a figyelmet. Fontos még a pozícióváltás. Az ehhez megtett mozdulatnak legalább akkorának kell lennie, hogy a partnerünk legalább a fejét megmozdítsa ahhoz, hogy fenntartsa a szemkontaktust. Így a legkevésbé fókuszáló személy is – körülbelül 60 másodpercre – ránk fog figyelni.

Gyors és váratlan mozdulatokkal magunkra vonjuk a figyelmet, és ideiglenesen bárkit kizökkentünk az elkalandozott állapotból. Már az is elég, hogy egy pillanatra megszakítsuk valaki elterelődött figyelmét, ha a mondat közepén lehajlunk és megigazítjuk a cipőfűzőt. Amint az átlagosnál lassabban és a földet nézve kezdünk beszélni, az mindenkiből kivált egy „Erre nagyon oda kell figyelnem!” érzést, legalábbis a nyugati kultúrákban.

​Verbális módszerek

Akad néhány módszer, amellyel tudat alatt befolyásolhatjuk a hallgatóságunk figyelmét egyszerű szavakkal. Ha olyan kifejezéseket használunk, mint „figyelj”, vagy „koncentrálj” – miközben a kezünket finoman a magunk irányába mozgatjuk –, azzal partnerünk tudatalattiját (ami folyamatosan keresi a fókuszpontot) magunkra irányíthatjuk. Ha rájövünk arra, miként tudunk egyetlen ilyen szót is beleszőni a beszédünkbe, tízszer annyira fognak ránk figyelni.

A következő kifejezések gyakorlatilag bárhová beilleszthetők a beszélgetés során azzal a céllal, hogy a partnerünk biztosan ránk figyeljen. Már az első néhány használat után érezni, mennyire hatékonyak. A megfogalmazások enyhe feszültségérzetet keltenek a másik emberben, ami pedig arra készteti, hogy folyamatosan figyeljen. Ehhez használjuk az alábbiakat:

Végül is… • És képzeld… • Ezt nézd meg… • És a végeredmény…? • De ha már itt tartunk… • A lényeg az… • Az út a (valamihez)… • A titok az, hogy… • Ennek az a trükkje… • Aztán eszembe jutott… • Van még egy dolog… • Ez azt jelenti… • Őszintén szólva…

Ha ezeknek a technikáknak csak a negyedét elkezded használni, jobb kommunikátor leszel, mint az emberiség 99%-a.

További információ ITT!


The Conversation

Ne hagyd ki!