Emelik az állampapírokra fizetett kamatokat
Fotó: Shutterstock

Részletek a 11 százalékos kamatot ígérő állampapírról

Kiderült, mekkora kamattal csábítják a befektetőket állampapír-vásárlásra a rekordmagas inflációcal jellemezhető környezetben. Jön a 3 éves Bónusz 11 százalék feletti induló kamattal.


Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón közölte, hogy az Államadósság Kezelő Központ új állampapír stratégiát fogadott el. Ez alapján egyes jelenlegi állampapírok hozamát megemelik, ezen felül pedig új állampapírt is kibocsátanak, amelynek az induló kamata 11 százalékos lesz. Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) közzé is tette a tájékoztatót az új feltételekről és tervezett lépésekről:

Szeptember végéig megújítják az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) konstrukciót, beleértve az induló kamatfeltételt. Jelenleg a PMÁP kamata 4 éves futamidővel 5,85, hatévessel pedig 6,6 százalék. A kamatadómentes új feltételű papírt szeptember 29-étől lehet megvásárolni a befektetőknek.

Újra bevezetik a 12 hónapos diszkont kincstárjegy hozamához kötött, változó kamatozású 3 éves Bónusz Magyar Állampapírt (BMÁP). Jelenleg a 2023. augusztus 23-i lejáratú 12 hónapos diszkont kincstárjegy hozama 11,21 százalék. Ez megfelelne annak, hogy Gulyás Gergely 11 százalékos kamatú új állampapír szeptemberi kibocsátását harangozta be. A szintén kamatmentes BMÁP-t ugyancsak szeptember 29-étől lehet majd megvenni

2022. szeptember 19-től az Egyéves Magyar Állampapír és az egyéves Kincstári Takarékjegy kamata 4,75 százalékról 7,0 százalékra, a kétéves Kincstári Takarékjegy kamata pedig 5,5 százalékról 7,5 százalékra emelkedik. (Forrás: Bank360)

Ne hagyd ki!