11 százalékos kamatot fizető állampapír bevezetését ígéri a kormány
Fotó: Shutterstock

Megéri? Jön a 11 százalékos kamatot fizető állampapír

Gulyás Gergely miniszter tájékoztatása szerint a kormány döntött arról, hogy új állampapír-stratégiára van szükség. Ezért az Államadósság Kezelő Központ egyes állampapírok hozamát megemeli, és új állampapírt is bocsátanak ki - ismertette. A tárcavezető hangsúlyozta: még szeptemberben megjelenik a piacon olyan állampapír, amelynek induló kamata eléri a 11 százalékot, ez ma a legkedvezőbb ajánlat, kedvezőbb, mint bármely kereskedelmi bank ajánlata. A Bank 360. utánaszámolt.


A jelenleg a lakosság által egyszerűen megvásárolható állampapírok közül egyedül az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) jelent elég nagy vonzerőt. Ebből a jelenleg értékesített sorozat kamata 4 éves futamidővel 5,85, hatévessel pedig 6,6 százalék. Ez azonban még az előző évi inflációt tükrözi, hiszen ez a befektetés a szó szoros értelmében követi az inflációt. Minden sorozatnál induló kamata a kibocsátás (kamatmegállapítás) évét megelőző naptári év hivatalosan éves átlagos fogyasztói árindex-változására tesz lejárattól függően 0,75 vagy 1,5 százalékos kamatprémiumot. Ez az érték pedig a futamidő alatt az inflációtól függően változik. Ez azt jelenti, hogy PMÁP-ot vásárlók késleltetve megkapják majd a jelenlegi inflációnak megfelelő kamatukat.


Aki a forintárfolyamra tekintettel inkább euróban tartja a pénzét, annak ott a hatéves Prémium Euró Magyar Állampapír (PEMÁP), amely az eurózóna inflációját követve ad 0,25 százalékos kamatfelárat: jelenleg így összesen 2,25 százalékos kamatot. Ez nyilván azoknak lehet igazán vonzó, akik a forint további gyengülésére számítanak, vagy legalábbis nem akarnak állandóan emiatt izgulni.
A többi lakossági állampapír azonban 15,6 százalékos infláció mellett már elvesztette a vonzerejét. Az Egyéves Magyar Állampapír jelenleg 4,75 százalékos kamatot kínál. A kincstári takarékjegy egy évre ugyanennyit, két évre pedig 5,5 százalékot. Ennél ma már lekötött banki betétre is találni jobb ajánlatot. Jól mutatja ezt, hogy az OTP a napokban olyan betétakciót hirdetett, amiben a lejáró Egyéves Magyar Állampapírok tulajdonosainak kínál évi 7 százalékos kamatot. Ezt ugyan csak ez az ügyfélkör érheti el, azonban kisebb bankok már ilyen megkötés nélkül csábítják magukhoz lekötésre a pénzeket 6,7 vagy akár 9 százalékos éves kamaton is.

Az alacsony infláció idején szuperállampapírnak számító Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) vonzereje ilyen infláció mellett elillant, hiszen az ötéves futamidőre évi 3,5–6,6 százalékos kamatot kínál. Ez egy éve vagy korábban nagyon vonzó ajánlat volt, de most nincs miért ezt vennie valakinek például az inflációkövető állampapírhoz képest, olvasható a pénzügyi blogon.


Ne hagyd ki!