A nagyon gazdagok tavaly tovább gazdagodtak, többségük húsz ország lakója, vagy legalábbis ott tartják nyilván őket.


A Visual Capitalist meghúzta a határt: harmincmillió dollár fölött tekint valakit ultragazdagnak, az összeg forintban közel van a tízmilliárdhoz. Ezek a vagyonok nem készpénzben vagy bankszámlán pihennek, hanem többnyire dolgoznak, méghozzá vállalati részvényekben. A Magyar Nemzet az írja, tavaly 520 ezren tartoztak ebbe a kategóriába, kicsit több, mint harmaduk, 180 ezer az Amerikai Egyesült Államok lakója.

A további sorrend:

  • A második helyre Kína került hetvenezer emberrel, de ha hozzáadjuk a jogilag hozzá is tartozó Hongkongot is, már 75 ezret kapunk. Kína a világ második legnagyobb gazdasága, öt év alatt 137 százalékkal emelkedett a szupergazdagok száma, vagyis ebben a tekintetben is gyorsan zárkózik fel az ország
  • A harmadik helyen Németország áll 28 400 nagyon gazdaggal, ezzel megelőzi Japánt, amely a világ harmadik legnagyobb gazdasága: ott 15 ezren tartoznak a kategóriába, de kevéssel még Nagy-Britannia és Franciaország is előtte jár
  • A hetedik helyen Olaszország áll tízezer szupergazdaggal
  • Ugyancsak tízezren áll ez a szám Oroszországban, de nem árt, he azt az adatot, akárcsak a kínait, fenntartásokkal kezeljük, mert a két ország nem a gazdasági átláthatóság követendő mintaállama.
  • A tizedik helyezett Svájc 7500 emberrel, ez a szám megközelíti a lakosság egy ezrelékét.

A világ leggazdagabb embere egyébként Elon Musk amerikai vállalkozó, a Tesla és a SpaceX vezetője, vagyonának értékét a hullámzások miatt nehéz pontosan meghatározni, de nincs túl messze a 200 milliárd dollártól.


The Conversation

Friss

Fotó:123RF

Itt a videó a világ legdrágább, 60 ezer forintos sült krumplijáról

Kétszáz dollárért, vagyis több mint 60 ezer forintért kínálja a világ legdrágább sült krumpliját egy New-York-i étterem. Ez a csúcs, a Guinness -rekordok szerkesztősége hitelesítette.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A győzelemig birkózik az MNB az inflációval

A Magyar Nemzeti Bank ma sem hagyott kétséget afelől, hogy mindaddig kitart a nemrégiben megkezdett monetáris szigorítás mellett, amíg le nem töri az elmúlt hónapokban éves összevetésben 5 százalék feletti inflációt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ha vettél ezekből a hústermékekből, ne egyél belőlük, visszakapod az árát

Három hústerméket hívott vissza a METRO Kereskedelmi Kft. elővigyázatosságból, etilén-oxid jelenléte miatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!