Fekete lyuk nyeli el a dokkárbankjegyeket
Fotó: Shutterstock

Országok is belerokkannának, akkorát buktak a csúcsgazdagok

Óriási összegeket veszítettek idén a világ leggazdagabb emberei: Elon Musk, Mark Zuckerberg és Jeff Bezos vagyonából összesen mintegy 200 milliárd dollár (76 ezer milliárd forint) tűnt el 2022-ben, és még csak június van.


A pandémia idején berobbantak a tech cégek részvényei, idén azonban értékük erősen visszaesett az inflációs félelmek és a piaci hangulat változása miatt.

Jut is, marad is

A Tesla vezére, Elon Musk bukott a legnagyobbat, de volt is miből: ő a világ leggazdagabb embere. Nettó vagyona, amely jórészt a Tesla részvényeihez kötődik, novemberben, a csúcson 340 milliárd dollár volt, májusra csupán 201 milliárd dollárt tett ki – derül ki a Bloomberg friss milliárdos indexéből. Mostanra tovább csökkent, 197,1 milliárd dollárra.

Az Amazon feje, Jeff Bezos mára 127 milliárd dollárral, Mark Zuckerberg, a Meta vezetője pedig csupán 61,1 milliárd dollárral rendelkezik.

Május 10-ére az Amazon részvénye több mint 40 százalékot esett az 52 hetes, 2021 július 13-ai rekordár, 3773 dollár után. Áprilisban már volt egy 11 százalékos zuhanása, miután az e-kereskedelmi cég nyilvánosságra hozta első negyedéves jelentését, amelyben hét év óta először szerepelt veszteség.

Májusra a Meta részvényeinek értéke is 40 százalékkal csökkent novemberhez képest.

Mennyi az annyi? 

Íme, a pontos összegek, mennyivel csökkent papíron a csúcsmilliárdosok vagyona eddig 2022-ben:

  • Musk: 73,2 milliárd dollár (27,7 ezer milliárd forint)
  • Bezos: 65,3 milliárd dollár (24,7 ezer milliárd forint)
  • Zuckerberg: 64,4 milliárd dollár (24 ezer milliárd forint)

A magyar államháztartás központi alrendszere 3931,3 milliárd forintos hiánnyal zárt 2021 november végén. Ha ezt nagyvonalúan felkerekítjük 4 ezer milliárdra, akkor a három csúcsgazdag eddigi éves összveszteségéből pont 19-szer lehetne kifizetni.

Itt írtunk arról, hogy csekély 15 ezer milliárd forint mit jelent a hazai gazdaságban: nagyjából az idei államháztartás kiadási főösszegének a fele. De vannak országok, amelyek éves, nominális GDP-jével egyenlő. Hogy melyek ezek, az is kiderül a cikkből.

Még egy támpont az összegek elképzeléséhez: Magyarország összesen 43 milliárd eurót hívhat le az Európai Uniótól 2027-ig, ami mai árfolyamon 17 ezer milliárd forint (tavaly tavasszal még csak 15,5 volt).

Itt pedig arról lehet olvasni, mi az oka annak, hogy a befektetők kedve kezd elmenni a tech cégek részvényeitől. Ennek nyomán történhetett meg, hogy már nem az Apple a világ legértékesebb cége.

The Conversation

Ne hagyd ki!