Dollárban, euróban, fontban és forintban is lehet pénzt tartani náluk
Fotó: Shutterstock

Új befektetési platform tört be a magyar piacra

A befektetőket terhelő rejtett díjak felszámolását ígéri a magyar piacra újonnan betörő európai befektetési platform. A Lightyear fintech cég többvalutás számlát kínál, így ügyfeleik euróban, dollárban, fontban és forintban is tarthatják náluk a pénzüket.


Új fintech cég érkezett a magyar piacra

A Lightyear 2022 júliusában indult az eurózónában, a napokban pedig betört a magyar piacra is. A Portfolio szerint az új befektetési fintech platform alacsony és átlátható árazással kínál hozzáférést a világ legnagyobb részvénypiacaihoz. Ha az európai befektetők a nemzetközi piacokhoz akarnak hozzáférni, jellemzően különféle rejtett díjakkal (például tranzakciós, letétkezelési és devizaváltási díjak) szembesülnek. A cég azt ígéri, ezeket felszámolja.

A fintech vállalat 0,35 százalékot számít fel valutaátváltáskor, 0,1 százalékot - de legfeljebb 1 dollárt - a dolláralapú részvényekért, valamint 1 font /1 euró átalánydíjat az egyesült királyságbeli és európai részvényekért. Az ETF-ekre (Exchange Traded Fund - Tőzsdén Kereskedett Alapok) pedig egyáltalán nem szabnak ki végrehajtási díjat. A töredékrészvény-kínálatukkal pedig már 1 euróval el lehet kezdeni a kereskedést.

Szolgáltatásaik között szerepel például a többdevizás (dollár, euró, font, forint) számla, valamint különlegességük, hogy a felhasználóik 12,25 százalékos kamatot kaphatnak a be nem fektetett forintjaik után. A másik három valutában tartott összegek kamata pedig a brit jegybank, valamint az EKB és a Fed által meghatározott alapkamaton alapszik. Jelenleg dollárnál 4 százalék, fontnál 3,5 százalék, valamint eurónál 2,25 százalék.

Óriási visszaesés a fintech szektorban

Egyébként tavaly bezuhant a fintech ágazatba globálisan bebefektetett összeg mennyisége az előző évhez képest. A 164,1 milliárd dollár így is óriási vagyon, azonban messze elmarad a 2021-es 238,9 milliárd dollártól. Így nagyjából 31 százalékos visszaesésről beszélhetünk egyetlen év alatt.

A KPMG ágazati Pulse of Fintech jelentése alapján még mindig nagyon fiatal a piac, aminek több területe növekedett a befektetések visszaesés ellenére is. Bővült például a „regtech” szegmens, ami a szabályozásoknak való megfelelést elősegítő digitális megoldásokat foglalja magába.

A visszaesés 2022 második felében gyorsult fel. A harmadik negyedévben tudatosulhatott a befektetőkben, hogy a globálisan magas infláció és az emiatt emelkedő kamatlábak negatívan befolyásolhatják a finteches cégek értékeltségét. Emellett tovább romlott a kriptopiac iránti bizalom, miután botrányok tarkították az elmúlt hónapjait, és jelentősen emelkedett a csődbe ment vállalkozásainak a száma is az utóbbi időben.

A KMPG szerint mivel a kamatlábak továbbra is magasak az USA-ban és az Európai Unióban, a fintechszektor értékelései egy darabig nyomottak maradhatnak. Ez késleltetheti a legnagyobb ágazati potenciális felvásárlásokat, hiszen növeli az esélyét, hogy a megvásárlandó vállalatok értéke tovább csökken.

Viszont szinten maradhat, sőt, emelkedhet a kisebb felvásárlások mennyisége. A nem túl nagy cégek értékeltsége most is kedvezhet a nagyoknak, akik fintech megoldásokkal bővítenék a szolgáltatásaikat.


The Conversation

Ne hagyd ki!