Fehér alapon kék PayPal logó

Több mint 20 éven keresztül a PayPal arra fókuszált, amit a neve is sugall, az online fizetésekre. Ez a korszak azonban a végéhez közeledik, ugyanis a fintech cég komoly lépést tett, hogy teljes értékű bankszolgáltatóvá váljon.Új korszak

A PayPal egy ideje már bejelentette a befektetőknek a szuperapplikációs terveit, amelyek a napokban hivatalosan is zöld utat kaptak. Igaz, egyelőre csak az Egyesült Államokban, de a PayPal új mobilalkalmazást vezetett be, amely hamarosan Európát is elérheti. Az új applikációval a PayPal szolgáltatásai letéti számlákkal, kripto-befektetésekkel, felhasználók közötti üzenetküldéssel, BNPL (Buy now, pay later, azaz vásárolj most, fizess később) funkcióval és számlabefizetési lehetőségekkel bővültek. A fintech cég továbbá bejelentette, hogy társult a Synchrony Bankkal, így magas hozamú megtakarítási számlákat is lehet nyitni a platformon.

Nyugati szuperapplikáció

Bár a PayPal egyelőre nem tervezi, hogy hivatalosan is bankká váljon, az új szolgáltatásai komoly konkurenciát jelentenek a pénzintézeteknek. A Synchrony Banknak köszönhetően olyan megtakarítási számlát nyithatnak a felhasználók, amely 0,4 százalékos éves hozamot garantál. A PayPal Savings csábító lehet a hagyományos banki ügyfelek számára, de egyelőre a konkurens fintech cégek nagyobb hozamot biztosítanak. Ilyen például a Chime (0,5%), a Varo (3%), a Marcus (0,5%), az Ally (0,5%), és a ONE (3%) is. Persze a PayPal-nak ott vannak a többi szolgáltatásai is.

A Direct Deposit-nek hála a felhasználók összekapcsolhatják a fiókjukat a betéti és hitelkártyájukkal, a bankszámlájukkal, illetve bármilyen forrással, ahonnan pénzt várnak. Ez egyben azt is jelenti, hogy a fizetésüket is kérhetik erre a számlára, ami lehetővé teszi, hogy két nappal korábban hozzájussanak a bérükhöz.

További különlegesség, hogy immáron a közüzemi számlákat, és úgy igazából szinte minden számlát be lehet fizetni a PayPal-on keresztül. A platformon körülbelül 17 ezer számlázó partner érhető el. Emlékeztetőket, automata fizetéseket is be lehet állítani.

Online piactérrel is bővült a kínálat, ahol különböző ajánlatok és termékek találhatók összegyűjtve, amelyeket néhány kattintással meg is lehet rendelni. A felhasználók már kommunikálhatnak is egymással, fizetéseket kérvényezhetnek, illetve megköszönhetik az utalásokat.

A PayPal tájékoztatása szerint a közeljövőben QR-kódok segítségével offline módban is lehet majd utalásokat intézni és további befektetési szolgáltatások is várhatók. Az új funkciók egyelőre csak az USA-ban érhetők el, ugyanis a szolgáltatásokat a Synchrony Bank teszi elérhetővé.

The Conversation

Ne hagyd ki!