Dollár bankjegyeket számoló nő
Fotó: Unsplash

Hogyan faragjuk le banki költségeinket? Adunk pár tippet!

14,5 százalékkal, vagyis az előző évi infláció mértékével emelhetik díjaikat a bankok idén tavasszal. Hogyan lehet elkerülni a banki díjak brutális emelkedését? Gergely Péter, pénzügyi szakértő (BiztosDöntés.hu) tanácsai.

​Emelkedő banki költségek


A bankok mozgástere a díjemelés tekintetében jogilag eléggé korlátozott, mivel a bankok minden évben az előző évi fogyasztóiár-index alapján emelhetik a díjaikat. Az elmúlt években megszokhattuk, hogy az év első felében legfeljebb néhány százalékos banki díjemelésekkel találkozunk. A vágtató mértékűre gyorsult infláció azonban az idei évben az utoljára 1998-ban megtapasztalt éves inflációval megegyező mértékű pénzromlást produkált, ami előrevetíti a bankok várható jelentős díjemeléseit az idei év tavaszára. A pénzintézetek várhatóan ki is fogják használni a jelentős díjemelési lehetőséget. A fájdalmas díjnövekedés azonban megelőzhető egy gyors díjcsomagváltással, esetleg bankváltással. Ebben segíthet az előző évi banki díjakról 2023. január 31-ig kiküldött díjkimutatás is. Mit tegyen az, aki szeretné elkerülni a banki díjak brutális idei megdrágulását?

Miről szól a banki díjkimutatás?

A minden évben egyszer, január 31-ig minden lakossági ügyfélnek kiküldött banki díjkimutatásból megtudhatjuk, hogy a bankszámlánk használata, fenntartása összességében mennyibe került nekünk tavaly. Erre az összesítésre egy uniós szabály kötelezi a hazai bankokat. A kimutatás - melynek formátuma minden banknál egységes - átláthatóan részletezi az éves bankszámla-használati költségeket, segítve a tudatosabb és gazdaságosabb bankszámlahasználatot. A kimutatást a netbankjukban is megtalálják az ügyfelek, de aki papír alapú bankszámlakivonatot kap, annak a díjkimutatás is postán fog érkezni. A dokumentumban 5 fő kategóriára bontva ismertetik a banki költségeket. Itt figyelemmel kell lenni arra, hogy ezeket a tavalyi bankköltségeket az idei évben várhatóan az inflációval növelt összegben kell majd megfizetnünk, hacsak nem teszünk ellene. A díjak mellett a díjkimutatás tartalmazza a bankszámlán felszámított, illetve jóváírt kamatokat is. Ezek együtteséből áll végül össze, hogy mennyibe került a bankszámla teljes fenntartása az előző évben. Az egyes tranzakciók összege (tehát a forgalom) nem szerepel a díjkimutatásban, csak azok díjai.

Mi kerül sokba?

Aki a díjkimutatás szerint évente több mint 10 000 forintot fizet az összes bankszámlaköltségére, az szinte biztos, hogy találhat olcsóbb bankszámlát is az internetes bankszámla-kalkulátorok segítségével. Egy átlagos jövedelmű ügyfél számára akár évi 20 000 forint megspórolása is elérhető lehet egy jó számlaválasztással és egy kis pénzügyi tudatossággal felvértezve. A banki költségek csökkentésére a konkrét díjszámítások mellett azonban általános tanácsok is léteznek. Először is, érdemes tájékozódni, hogy biztosan a számunkra legkedvezőbb számlacsomagban vagyunk-e a bankunknál. A bankon belüli váltás előnye, hogy a számlaszám, a folyószámlahitel és a netbanki, mobilbanki hozzáférés kódjai változatlanok maradnak. Tovább csökkenthetők a banki költségek, ha a díjkimutatásban áttekintjük, hogy mire számítottak fel magasabb összeget. Annak, aki rendelkezik a tranzakciókról küldött SMS értesítő szolgáltatással, várhatóan ez egy nagyobb költség lesz éves szinten, de ma már magas a bankkártya éves díja és sokszor a havi számlavezetési költség is. Annál, aki sokat utal, vagy sokat vesz fel készpénzt, ennek a díjai is kiugróak lehetnek.

​Küldd nyugdíjba az SMS-t!

A drága SMS szolgáltatást célszerű nyugdíjazni, és helyette az ingyenes - esetleg átalánydíjas - push (felbukkanó) üzeneteket bekapcsolni az okostelefonunkon. A push értesítéshez viszont állandóan bekapcsolt mobilinternet szükséges. Ahol még nem kínál push értesítést a bank mobilalkalmazása, ott célszerű jól átgondolva megnövelni az SMS kiértesítési értékhatárát, mind a jóváírásban, mind pedig a kiadásban. A bankkártya éves díja esetében érdemes megvizsgálni, hogy valóban a legoptimálisabb éves díjazású bankkártyát használjuk-e? Ha nem, akkor érdemes lehet váltani egy olcsóbbra, ugyanis idehaza és Európában is pontosan ugyanúgy tudjuk használni az olcsóbb kártyát is, mint a drágábbat, beleértve az internetes fizetést is. A magas számlavezetési költség egy díjcsomagváltással orvosolható bankon belül, de előtte azt is érdemes megvizsgálni, hogy tudjuk-e teljesíteni a legolcsóbb havi díj feltételeit a jelenlegi számlacsomagunkban. Ez általában a havi jóváírási minimumösszeget, vagy a banknál tartott összesített megtakarítást érinti. Ritkábban számlahasználati feltételek is lehetnek köztük, például meghatározott számú havi átutalás vagy bankkártyás vásárlás teljesítése. A sok átutalásra felszámolt magas banki díjakra gyógyír lehet olyan bankszámla választása, amelynél teljesen ingyenes a netbanki vagy/és a mobilbanki belföldi átutalás, beleértve azt is, hogy a pénzügyi tranzakciós illetéket sem kell megfizetni. Csak a Gránit és UniCredit bankoknál létezik most ilyen ajánlat. Az Erste és MagNet bankoknál nincs korlátlan díjmentes utalás, de egyes csomagok havi díjmentes keretet kínálnak az átutalások céljára. Általánosságban, ha tudunk, akkor válasszunk alternatív, olcsó pénzküldést a drágább banki átutalás helyett. Ilyen lehet a kártyás fizetés, vagy a bankkártya segítségével Revoluton, Wise-on, PayPalon keresztüli pénzküldés.

​Ha a készpénz a király

A magas költségű készpénzfelvétel csökkentésére több alternatíva is létezik. Mindenekelőtt kerülni kell a drága bankfióki vagy postai készpénzfelvételt és helyette az ATM-ből kell kivenni pénzt a bankszámláról. Akinek még nincs, annak érdemes kérnie a törvényi ingyenes készpénzfelvételt. Ez havonta kétszer, összesen legfeljebb havi 150 000 forintig teljesen ingyenes készpénzfelvételt tesz lehetővé bármely magyarországi ATM-ből, minden banknál. A MagNet Banknál törvényi nyilatkozat nélkül is jár ez a kedvezmény, így egy másik banknál igényelve mellé a törvényi kedvezményt, máris megduplázható a havi ingyenes keretösszeg. A Revolut kártya is segíthet havi 75 000 forint erejéig, illetve a Gránit Banknak van egy évi 18 900 forintba kerülő Platinum bankkártyája, mely havi 4 ingyenes belföldi és 2 ingyenes külföldi készpénzfelvételt tesz lehetővé bármely számlacsomaggal, így az ingyenes havidíjú csomagokkal is. Mivel itt a tranzakciónkénti összegkorlát az ATM által egyszerre kiadható bankjegyek száma, ezért könnyen belátható, hogy az éves díjat havi összegekre lebontva igen olcsó készpénzfelvételi lehetőséghez juthatunk minden hónapban. Végül, az ingyenes készpénzfelvételbe hamarosan besegít majd az erre szerződött kereskedőknél elérhető cash-back szolgáltatás is, mely bankkártyás vásárlás esetén a bolt pénztárából biztosít ingyenes készpénzfelvételt havonta legfeljebb 2 alkalommal, összesen legfeljebb havi 40 000 forint erejéig. Az Erste és OTP bankok átalánydíjas készpénzfelvételt is kínálnak, ami azt jelenti, hogy a tranzakció ugyan nem ingyenes, de jelentős kedvezményt biztosít a csomag nélküli díjhoz képest.


Ne hagyd ki!