A rendkívül magas infláció szövődményei vethették vissza a befektetéseket
Fotó: Shutterstock

Apadnak a befektetések a fintech szektorban

Majdnem harmadával esetek vissza a fintech piacra irányuló globális befektetések tavaly az előző évhez képest a KPMG legfrissebb kimutatása szerint. A 2021-es 238,9 milliárd dolláros csúcsról 164,1 milliárd dollárra zuhant az összeértékük.


Óriási visszaesés a fintech szektorban

A fintech ágazatba tavaly globálisan bebefektetett 164,1 milliárd dollár hatalmas összeg, azonban messze elmarad a 2021-es 238,9 milliárd dollártól. Így nagyjából 31 százalékos visszaesésről beszélhetünk egyetlen év alatt.

A Fintech.hu a KPMG ágazati Pulse of Fintech jelentésével kapcsolatban megjegyzi, még mindig nagyon fiatal a piac, aminek több területe növekedett a befektetések visszaesés ellenére is. Bővült például a „regtech” szegmens, ami a szabályozásoknak való megfelelést elősegítő digitális megoldásokat foglalja magába.

Egyébként a visszaesés 2022 második felében gyorsult fel. A harmadik negyedévben tudatosulhatott a befektetőkben, hogy a globálisan magas infláció és az emiatt emelkedő kamatlábak negatívan befolyásolhatják a finteches cégek értékeltségét. Emellett tovább romlott a kriptopiac iránti bizalom, miután botrányok tarkították az elmúlt hónapjait, és jelentősen emelkedett a csődbe ment vállalkozásainak a száma is az utóbbi időben.

Mi várható idén az ágazatban?

A KMPG szerint mivel a kamatlábak továbbra is emelkednek az USA-ban és az Európai Unióban, az fintechszektor értékelései egy darabig nyomottak maradhatnak. Ez késleltetheti a legnagyobb ágazati potenciális felvásárlásokat, hiszen növeli az esélyét, hogy a megvásárolandó vállalatok értéke tovább csökken.

Viszont szinten maradhat, sőt, emelkedhet a kisebb felvásárlások mennyisége. A nem túl nagy cégek értékeltsége most is kedvezhet a nagyoknak, akik fintech megoldásokkal bővítenék a szolgáltatásaikat – írja az AltFi.

Gyökeresen átalakulhat a pénzügyi tanácsadások rendszere?

Az ágazat várható erősödését támaszthatja alá egy friss kutatás. Januárban kétezer 18 és 34 év közötti britet kérdezett a Plum pénzügyi alkalmazás arról, hogy bíznak-e az MI tanácsaiban és számításaiban, ha a pénzügyeikről van szó. A kutatásból kiderül, hogy 61 százalékuk megbízik a mesterséges intelligenciában ebben a tekintetben. 45 százalék pedig a személyes adatait is megosztaná a programmal, a pénzügyi előnyök reményében. Viszont az 55 év felettieknek csak a 15 százaléka adná ki az adatai ugyanehhez.

A fiatalok 50 százaléka a megtakarításokkal és befektetésekkel kapcsolatos döntéseket is az MI-re bízná. A Plum véleménye az, hogy a kutatási eredmények előrevetíthetnek egy jelentős elmozdulást a hagyományos pénzügyi tanácsadástól az MI-tanácsadók felé a jövőben.

A felmérésből az is kiderült, a 18-34 évesek 56 százaléka használna mesterséges intelligenciát személyre szabott vásárlásokhoz. Ezzel szemben a többi korosztálynak csak átlagosan a 40 százaléka fordulna ilyen szolgáltatásokért az MI-hez.

Ne hagyd ki!