Különböző színű nemzeti zászlók kék háttérrel akcentus koncepció
Fotó: Shutterstock

Segít vagy árt? Parázs vita az akcentust kiigazító újításról

Egy Szilícium-völgyi startup olyan technológiát fejlesztett, amely valós időben változtatja meg a telefonos ügyfélszolgálatos akcentusát. Ennek nem mindenki örül.

A Sanas nevű cég képviselője a BBC-nek elmondta: újításuk segítségével lenullázhatók az akcentuson alapuló előítéletek, és csökkenhet a rasszista beszólások száma az ügyfelek részéről.

Fehér hang

Nem mindenkinek tetszik azonban a technológiai újítás: vannak, akik szerint ez rossz irány, mert a nyelvi sokszínűséget inkább ünnepelni kéne.

Az SFGATE weboldal azzal vádolja a Sanast, hogy a call centeres munkatársak hangja most már „fehérnek hangzik”, pedig sokan közülük a földgolyó déli feléről származnak. Ennek ellenére olyan hangon beszélnek, mintha egytől-egyig „fehér emberek” volnának.

A Sanas, amely június óta 32 millió dollárnyi befektetéshez jutott, „akcentusfordító eszközként” jellemzi a technológiát.

Weboldalukon, Demo menüpont alatt arra hívják meg a látogatókat, hogy „hallják a varázslatot”. Először egy dél-ázsiai akcentussal beszélő embert hallhatnak, majd gombnyomásra a mondatok (kissé robothangzású) amerikai akcentusúvá alakulnak.

Az SFGATE megfogalmazása szerint a startup megpróbálja az ügyfélszolgálati munkatársakat fehér és amerikai hangzásúvá tenni, tekintet nélkül arra, hogy melyik országból származnak.

Helyette: tolerancia

A Sanas egyik társalapítója, Sharath Keshava Narayana azzal söpörte félre a vádakat, hogy

a cég mind a négy alapítója bevándorló, ahogy a náluk dolgozók 90 százaléka is az.

Az ötletet egyébként az adta, hogy egy nicaraguai származású barátjuk call centerben helyezkedett el, ahonnan három hónap után kirúgták, mert az akcentusa miatt hátrányos megkülönböztetés érte.

A Color in Tech társalapítója, Ashleigh Ainsley úgy véli:

Most változtassuk meg az emberek bőrszínét, mert néhány embernek nem teszik, azért, mert rasszista? Nem mehetünk ebbe az irányba. A toleranciát kell erősítenünk. A problémát azok az emberek jelentik, akik úgy érzik, megtehetik, hogy verbálisan bántalmazzák a telefonos munkatársat, nem pedig azok, akiknek akcentusuk van.

A technológiát jelenleg mintegy ezer ember hangján használják, többnyire a Fülöp-szigeteken és Indiában.


Ne hagyd ki!