Okostelefon képernyők piros és kék ruhákkal
Kép: iOS 16

Ősszel ezek az újdonságok jönnek az Apple-nél

Az Apple éves fejlesztői konferenciáján bemutatta következő generációs mobilszoftverét, az iOS 16-t. Ez lehetővé teszi az iPhone záróképernyőjének testre szabását, elmélyíti az okostelefon autós integrációját, és új funkciókat ad az iMessage-hez.Az újítások a felhasználók számára ősszel lesznek elérhetők.

Átalakított iMessage, záróképernyő és értesítések

Az iMessage-ben a felhasználók képesek lesznek elküldött üzeneteket szerkeszteni vagy visszavonni, illetve üzeneteket olvasatlanként megjelölni. A cég szerint ezek voltak a leggyakrabban hiányolt opciók.

Az iPhone-használók widgeteket tudnak majd a záróképernyőhöz adni, így egy szempillantással információhoz juthatnak majd például az időjárásról, élő események nyomon követéséről vagy sportmérkőzések aktuális állásáról – bármiről, amit kiválasztanak. A szoftver személyesebb háttérképek használatát teszi lehetővé a záróképernyőnél.

CarPlay 

A CarPlay legújabb verziója tele lesz az iPhone által kontrollált, személyre szabott widgetekkel, vagyis jobban a felhasználó képére alakítható. Emellett az autó összes képernyőjén futni fog.

Új fizetési mód, egészség

Az iOS felhasználók az Apple Payen nyolc hetes részletfizetési lehetőséget kapnak az Egyesült Államokban, hasonlóan a „vidd most, fizess később” szolgáltatáshoz.

Az egészségügyi appok fejlesztése továbbra is kiemelten fókuszálnak. Az Apple Watch hamarosan kijelzi a pulzusszám-zónákat, és a futás lépéseinek adatait. Alvás nyomonkövető jelzi majd, a felhasználó mikor merül mély- illetve felületes alvásba. Az új gyógyszerapp pedig figyelmezteti a felhasználót a gyógyszerbevételre, egyben rögzíti és elmagyarázza a gyógyszerek használatát.

Új MacBook és M2 chip

Bár az eseményen a szoftverekre fókuszáltak, az Apple tett néhány hardverre vonatkozó bejelentést is.

Bemutatták a vékonyabb, könnyebb és gyorsabb MacBook Airt, amelynek központi szereplője az Apple M2-es processzora. A 13,6 inches gép támogatja a MagSafe-töltést, beépített kamerája pedig a korábbi modell felbontó képességének a duplájával bír. A 8 magos CPU-val az Apple közlése szerint az M2 18 százalékkal jobb teljesítményre képes, mint a korábbi M1 processzor.

Az új, 13 inches MacBook Prókban az M2 processzor része egy 10 magos GPU is. Ez 25 százalékkal jobb grafikai teljesítményt tesz majd lehetővé.

Ne hagyd ki!