Egy fekete, egy virág mintás, egy fehér és egy ezüst Apple iPhone kijelzővel lefelé egy kék asztalon
Fotó: Unsplash

Az Apple fizetős terminálokká alakítja át az iPhone-okat

Az Apple hamarosan új funkciót vezet be, amely lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy hitelkártyás és digitális fizetéseket fogadjanak el, mindössze egy érintéssel az iPhone-jukon-írja a Reuters.


Kinek éri meg?

Az új funkció, amelyet még idén bevezetnek, az úgynevezett Near Field Communication (NFC) technológián alapul. Ez egy rövid hatótávú kommunikációs szabványgyűjtemény okostelefonok és hasonló eszközök között, egymáshoz érintéssel vagy egymáshoz nagyon közel helyezéssel létrejövő rádiós kommunikációra. Az Apple ezt a megoldást fogja felhasználni a fizetési tranzakciók lebonyolításához. Ez nagyjából azt jelenti, hogy a tulajdonosok egyfajta POS-terminállá alakíthatják az iPhone-jaikat.

A cég tájékoztatás szerint a „Tap to Pay” funkciót először a Stripe és a Shopify Point fintech szolgáltatók vezetik be 2022 tavaszán, egyelőre csak az Egyesült Államokban.

Legyen szó akár egy kiskereskedőről, akár egy egyéni vállalkozóról, hamarosan egy olyan eszközön fogadhat el érintés nélküli fizetési tranzakciókat, amely már ott lapul a zsebében: az iPhone-ján

-mondta Billy Alvarado, a Stripe vezetője.

Éleződik a verseny

Az Apple az elmúlt években gőzerővel azon dolgozott, hogy magasabb szintre emelje pénzügyi, fintech szolgáltatásait. 2019-ben bemutatta saját hitelkártyáját, amelyet a Goldman Sachs-szal közösen fejlesztett. Egyes híresztelések szerint egy „buy now, pay later” (BNPL), azaz vásárolj most, fizess később szolgáltatáson is dolgozik. A BNPL egyfajta mikrohitelezési szolgáltatás, amely kirobbanóan népszerűvé vált a pandémia alatt. A BNPL-ről bővebben EBBEN A CIKKÜNKBEN írtunk.

Shannon Cross, a Cross Research elemzője szerint az Apple kiemelten fontos és önálló üzletágként kezeli az online és a hagyományos fizetési megoldásokat, a telefonok POS-terminállá alakítása remekül jelzi a cég elköteleződését az iparág iránt.

Az Apple újítása komoly kihívást jelent a Block fintech vállalat számára, amely Square nevű termináljaival meglehetősen nagy szeletet hasít ki a piacból. A Blockot Jack Dorsey alapította. Ismerősen csenghet a neve, hiszen 2006-ban ő alkotta meg a Twitter közösségi média platformot is.

Az Apple bejelentésére a Block részvényárfolyama 1,2 százalékkal csökkent.

Ne hagyd ki!