Áttörést hozhat a fogászati kutatásokban
Fotó: Shutterstock

Fognövesztő gyógyszeren dolgoznak a japánok

A szert sikeresen tesztelték állatokon, de hamarosan embereken is ki fogják próbálni. A szakértők szerint a találmány áttörést hozhat más fogászati kutatásokban is.


Fognövesztő szerrel kísérleteznek japán kutatók

Az anodontia egy olyan betegség, amely a fogak teljes vagy részleges hiányát okozza, és nagyjából az emberek egy százalékát érinti. Ezen probléma ellen veheti fel a harcot egy új gyógyszer, amit japán tudósok fejlesztettek ki. Pontosabban a gyógyszer azoknak segíthet fogat növeszteni, akiknek egy velük született rendellenesség miatt hiányzik a teljes felnőtt, maradó fogazatuk. A fognövesztő klinikai vizsgálatai 2024-ben kezdődhetnek, majd várhatóan 2030-től lehet elérhető a kereskedelemben - írja a Mainichi.

Úgy tűnik, egy gén által termelt, USAG-1 nevű fehérje blokkolása fogak növekedését eredményezheti. Egy erre képes gyógyszert készítettek a kutatók. A készítményt veleszületetten alacsony fogszámú egereken tesztelték. A kezelés hatására az állatoknak új fogaik nőttek.

Most az emberi alkalmazásra készítik elő a gyógyszert a kutatók. Először is meg kell bizonyosodni arról, hogy nem gyakorol káros hatást az emberi szervezetre, majd, ha ez megvan, 2 és 6 év közötti gyerekeket kezelnének vele – olyanokat, akik az anodontiában szenvednek. Ha sikeres lesz, az az egész fogászatban áttörést hozhat

- idézi a Mainichit a HVG.

270 forintból készült egy megbízható vérnyomásmérő

Azonban nem ez az egyetlen jelentősnek ígérkező, új, egészségügyi találmány. Egy okostelefonhoz szerelendő, olcsó, mechanikus klipet fejlesztettek ki a Kaliforniai Egyetem tudósai. Ha az ember a telefonhoz történő csatlakoztatása után rajta tartja az ujját a klipen, rövid időn belül megjelenik a vérnyomása értéke a mobiltelefon kijelzőjén. A klip elkészítése 0,8 dollárba (átszámítva 270 forintba) kerül 3D-nyomtatással, de tömeggyártással 10 centre (34 forintra) lehetne csökkenteni az árát.

Maga a klip egy 3D-nyomtatott mechanikus rendszer, amelyben nincsen elektronika. Tulajdonképpen a telefon kameraérzékelőjére és számításaira támaszkodik. Amikor a felhasználó rányomja az ujját a klipre, a vaku fénye megvilágítja az ujjbegyet, amit a kamera észlel. Az általa rögzített információ piros kör formájában jelenik mg a kapcsolódó okostelefonos alkalmazásban. Az app kétféle bemenetet dekódol: a piros kör méretét, amelyik mutatja, hogy mekkora nyomást fejt ki a felhasználó az ujja artériáiban, amikor megnyomja a klipet, valamint a kör fényerejét, amely a pulzushoz és az ujjbegyben lévő vér mennyiségéhez kapcsolódik. Az alkalmazás algoritmusai elemzik ezeket az értékeket, majd megjelenítik a vérnyomás értékét a kijelzőn

- magyarázza a ZME Science.

A technológiának csak a prototípusa létezik, és egyetlen okostelefon-modellel működik. A kutatók most azon dolgoznak, hogy olyan eszközt készítsenek, amely bármilyen okostelefonhoz adaptálható. Mindeközben próbálják jóváhagyatni az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalával a készüléküket.

Ne hagyd ki!