2020-tól drasztikusan emelkedik a magánfogorvosi ellátások ára
Fotó: Shutterstock

Van, ami neked és a forgorvosnak is fájni fog

Rendkívül megemelkedtek a magánfogorvosi ellátások árai Magyarországon az utóbbi néhány évben. A drágulás egyik, de nem egyetlen oka az energiaárak emelkedése.


Sokkal drágább lehet a fogászati kezelés

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott fogorvosi rendelőkben másabb a helyzet, de a magánrendelők fogorvosai beépítik az áraikba a költségeiket, például a rezsit, az anyagárakat és a technológiai háttérköltségeket.

A magánrendelések árai fokozatosan és drasztikusan emelkedtek a koronavírus-járvány kezdete óta. Akkor szembesültek először a fogorvosok a nyersanyaghiánnyal, valamint készlethiány alakult ki néhány egyszer használatos eszközből is. A gumikesztyűk ára például a háromszorosára emelkedett – tájékoztatta Linninger Mercedes, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosok Területi Szervezetének elnöke az InfoRádiót.

Mindemellett hatással volt a magánrendelők áraira a kata módosítása is, mivel számos fogorvos kényszerült más vállalkozási formába.

Mása helyzet a NEAK-os alapellátással

A szakértő hozzátette, hogy a NEAK-os alapellátást végző praxisokban nem tudják a költségeiket áthárítani a páciensekre, hiszen ott a rendszer határozza meg az árakat. A probléma, hogy ezek az orvosok nem kapnak magasabb támogatást a központi finanszírozásból, ráadásul a rezsitámogatásuk is alacsonyabb, mint egy háziorvosi rendelőnek. Ezért kevesebb pácienst fognak tudni ellátni, és meg fog nőni náluk a várólista. Emellett hozzájuk kerülhetnek azok is, akik a magasabb magánrendelői költséget már nem tudják finanszírozni.

Egészen biztos, hogy a fizetőképes kereslet csökkenni fog a jelentős áremelkedésekkel, és óriási különbség lesz nagyváros és vidék között. (…) A páciensek fogának minősége is romlott amiatt, mert elmaradtak kezelések. Amikor valakinek fáj, az elmegy, de legfeljebb azért, hogy kihúzzák. Emiatt a megtartott fogak száma, a fogazati állapot romlik, de ezek a páciensek most nem mennek újra fogorvoshoz, hogy pótolják az elvesztett fogukat

- idézi az elnököt az Infostart.

Így alakult át a kata

Korábbi formájában megszüntette a kormány a kisadózó vállalkozások tételes adóját, azaz a katát szeptembertől. Megmaradhatott az adónem néhány kisebb egyéni vállalkozónak, a bevételi értékhatárát pedig évi 12 millió forintról 18 millióra emelték. Az adó mértéke minden kisvállalkozónak havi fix 50 ezer forint. Azonban az adózási formát csak közvetlenül a lakosságnak szolgáltatást nyújtó, és/vagy terméket értékesítő, főállású egyéni vállalkozók választhatják, tehát cégeknek nem tudnak számlázni.

Ne hagyd ki!