A Google számos funkciót fejlesztett, köztük a Lens alkalmazást
Fotó: Unsplash

Újít a Google, egyszerűbb lesz megtalálni a kiszemelt ruhádat

A Google bemutatott egy hiánypótló funkciót, amelynek segítségével a felhasználók ötvözhetik a képeket és a szövegeket a keresési lekérdezésekben. Az újítás heteken belül elérhető lesz, ami tovább erősítheti a vállalat e-kereskedelmi dominanciáját.Gyorstalpaló

A keresőóriás innovációja a Google Lens szolgáltatásaira épül. A Lens már közel négy éve elérhető a Google kínálatában, ez egy mesterséges intelligencia alapú képfelismerő szoftver. A Lens be tudja azonosítani a galériában található képeket, és olyan internetes találatokat dob fel, amelyek kapcsolódnak a fotón vagy a printscreen-en látottakhoz. Például, ha egy kabátot viselő ember van a vizsgált képen, akkor a Lens különböző oldalakat fog ajánlani, amelyek hasonló színű és stílusú ruhadarabokat árulnak. A funkció a Google Fotók alkalmazásban érhető el, amelyet a kaliforniai vállalat most tovább fejlesztett.

Hasznos fejlesztés

A mesterséges intelligencia fejlődésének köszönhetően a képfelismerő szoftverek is egyre okosabbak lesznek. A Google a Lens segítségével demonstrálja, mennyire élen jár a technológiában. Az említett alkalmazás ugyanúgy működik, mint eddig, annyi különbséggel, hogy a képeken már ki lehet jelölni tetszőleges területeket, a lekérdezési eredmények pedig szöveges kiegészítéssel pontosíthatók. Nézzünk egy példát. Tegyük fel, hogy vásároltál egy egyedi mintájú pólót, amihez szeretnél párosítani egy hasonló kiegészítőt. Ebben az esetben egész egyszerűen csak le kell fényképezni a pólót, megnyitni a Google Fotókat, rákattintani a képre, majd a Lens funkcióra, kijelölni a mintát, és beírni például azt, hogy „táska". És voilà, a Google már ki is dobta azokat a weboldalakat, ahol a póló mintájához passzoló táskákat lehet megvásárolni. Ez a funkció főleg akkor hasznos, ha egy olyan dolgot keresel, amit nehéz szavakban pontosan meghatározni. Itt még nincs vége, ugyanis a fejlesztők a YouTube-ot is korszerűsítették.

Ha például eltört egy alkatrész a bicikliden, és szükséged van útmutatásra a javításhoz, akkor az újításnak köszönhetően már nem kell megnézned egy hosszú YouTube videót. A keresőmotor pontosan onnan fogja neked elindítani a videót, ahol kezdődik a szerelés ismertetése.

Veszélyben az Amazon?

A Google tájékoztatása szerint a Google iOS applikáció és a Chrome böngésző felhasználói fordított képkereséseket is végezhetnek, amelyek segíthetnek a vásárlóknak felfedezni azokat a webshopokat, ahol megvásárolhatják a képeken látható termékeket. A találatok végső soron a Google Shopping-hoz vezetnek, amely az Amazon piacterének a riválisa.

A Google azt is bejelentette, hogy ingyenesen elérhetővé teszi az Address Maker alkalmazást a kormányoknak és a különböző szervezeteknek, amellyel olyan útvonalak és címek rendelhetők hozzá a Google Térképhez, amelyek még nem szerepelnek az alkalmazásban. A címek hozzárendelési folyamatának időigénye ezáltal évekről hetekre csökkenhet, tovább növelve a Google piaci súlyát az e-kereskedelmi szektorban.

Ne hagyd ki!