Sokféle színes pirula egy tenyérben
Fotó: Unsplash

Csodapirula helyett - Hat jelentős egészségügyi újdonság 2023-ra

Szuperhős antibiotikumtól a kánikulát bíró oltáson át a lábra álló bénultakig – ilyen biztató kutatások eredményeit szemléztük.

Acélos antibiotikum

Gyorsan ellenállóvá válnak a baktériumok még a legjobb gyógyszerekkel szemben is. Különösen veszélyesek az ún. multirezisztens kórokozók – mint az MRSA, vagyis a methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus –, ezek melegágya a kórházi környezet. Ám egy új antibiotikum nagyon ígéretes: több százféle igen veszélyes „szuperbaktériumot” pusztított el laborkísérletekben.

Ez komoly fegyvertény, mivel az új antibiotikumok fejlesztése lelassult, és egy napon ismét eljöhet az a sötét korszak, amikor kisebb fertőzések is halált okoztak. Ezúttal a tudósok létező antibiotikumokat igyekeztek valódi csapásmérővé alakítani az ún. Gram-negatív törzsek elleni harcban. Ez utóbbiak vastag sejtfallal és speciális (efflux) „pumpával” védekeznek.

Az egyik módosított vegyület, a fabimicin különös erővel hatott több mint 200-féle antibiotikum-rezisztens baktériumtenyészet ellen, amelyek összesen 54 törzset tartalmaztak. Egereken végzett kísérletek során a fabimicin legyőzte a tüdőgyulladást és a húgyúti fertőzést okozó rezisztens bacikat, de a korábbi baktériumszintet is alacsonyabbra csökkentette.

Lényeges, hogy a fabimicin viszonylag szelektíven támad, így bizonyos típusú ártalmatlan baktériumokat békén hagyott. Ez előrelépés számos bevált antibiotikumhoz képest, amelyek válogatás nélkül irtanak jót és rosszat. (A sajtóközlemény ITT olvasható.)

Izületi gyulladásra szedik, mégis ront rajta?

Egy új tanulmány szerint a nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok) hosszas szedése összefügghet az ízületi porckopás (osteoarthritis, artrózis) tüneteinek felgyorsulásával. Ilyen hatóanyag például a népszerű és recept nélkül kapható ibuprofen vagy a vényköteles naproxen.

Az Észak-amerikai Radiológiai Társaság (RSNA) mostani nagygyűlésén ismertetett kutatást több mint ezer főn végezték, akik közepesen súlyos vagy súlyos térdízületi gyulladásban szenvedtek. Egynegyedük kapott tartós NSAID-kezelést, a többiek nem. Minden résztvevőn elvégezték a térd MRI (mágnesrezonanciás képalkotás) vizsgálatát a ciklus elején és négy év múltán.

Végül az ízületi membrán gyulladásának (szinovitisz) különböző MRI-biomarkereit (biológiai jelzőanyagait) értékelve a kutatók nem találtak olyan hosszú távú előnyöket, amik az NSAID huzamos szedésével járnának. Sőt ezek a biomarkerek váratlan módon rosszabbnak bizonyultak a gyulladáscsökkentővel élők csoportjában – azokhoz képest, akik nem kaptak NSAID-kúrát.

Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a betegeknek abba kellene hagyniuk az ilyen gyógyszerek szedését akut fájdalomcsillapítás céljára. Ám a kutatást vezető Dr. Johanna Luitjens (Kaliforniai Egyetem) szerint az NSAID-ok hosszú távú alkalmazása a szinovitisz csökkentése és a porckopás lassítása céljából kétséges az eredmények tükrében. (A publikáció ITT olvasható!)

Jöhet a Lyme-kór elleni oltás

Javában tart egy új vakcina (klinikai) humán tesztjének utolsó fázisa. Ha minden jól megy, 2025-re már elérhető lesz a Lyme-kór elleni VLA15 jelzésű oltás. Ez a formula sikeresen támadja a baktérium hatféle kulcsfehérjéjét (tehát multivalens).

Így várhatóan kellő védelmet nyújt az észak-amerikai és európai kullancsok csípésével okozott fertőzés ellen – gyermekek és felnőttek számára is. (Becslés szerint hazánkban évi tízezer friss Lyme-kóros megbetegedés fordul elő.)

Sajnos a Lyme-borreliosis nagyon súlyos betegségeket okozhat: agyhártya- és agyvelőgyulladást, de károsíthatja a látóideghártyát, végül vaksággal is járhat. Ma nincs kereskedelmi forgalomban semmilyen humán Lyme-kór elleni vakcina. 2002-ig még volt ilyen (LYMERix néven), de kivonták a forgalomból nem igazolt mellékhatások ürügyén, amit az oltásellenes hisztéria gerjesztett. A sajtóközlemény ITT olvasható!)

Vakcinák hűtés nélkül

Mivel az oltások fehérjéket – vagy hatástalan vírusokat – tartalmaznak, igen érzékenyek a melegre. Ezért állandóan plusz 2–8 °C alatt kell őket tartani őket a gyártótól a páciensig vezető teljes út során, ami drága mulatság: évi 17 milliárd dollárba kerülnek a hűtőtárolók és szolgáltatások.

Egy új hidrogél viszont stabilan tartja a vakcinákat hűtés nélkül is +25-től akár +65 °C-ig. A tekintélyes ETH Zürich és a Nanoly Bioscience startup hidrogélje kapszulákba zárva óvja meg a a vakcina fehérjéit. Amikor az oltást fel kell használni, nagyon egyszerűen, cukoroldattal szabadítják ki a fehérjéket, és hatékonyságuk (azaz a kellő immunválasz) sem csökken – ez egyéb megoldásokkal eddig nem sikerült. Emellett a hidrogél összetevői igazoltan biztonságosak. (A sajtóközlemény ITT olvasható!)

Újra járhatnak a bénák

Miután a betegek gerincét elektromosan ingerelték, a gerincvelő-sérülés miatt lebénult személyek a stimuláció kikapcsolása után is tudnak járni. A technikát jó ideje fejlesztik, bár a páciensek zöme ezek után is segédeszközre szorul (mankó, járókeret). A svájci NeuroRestore kutatóközpont új klinikai vizsgálata során 9 beteg nyerte vissza járóképességet, és ezt megőrizte a rehabilitáció befejezése után is. Ez az epidurális implantátumok új verziójával sikerült, ami nemcsak a gerincvelőt stimulálja, hanem kifejezetten deaktivál egy speciális (Vsx2) neuront. (A szakcikk ITT olvasható!)

​Magas cukorra ultrahang

Ígéretes, miszerint a 2-es típusú diabétesz pirulák nélkül is kezelhető. Ehhez erősen koncentrált ultrahang-impulzusokkal „bombáznak” egy kis ideggócot, így sikerül csökkenteni az inzulin és a vércukor szintjét. Már embereken is tesztelik az eljárást, ennek neve „periférikusan fókuszált ultrahangos stimuláció” (pFUS). (A szakcikk ITT érhető el!)


Ne hagyd ki!