A Bayer gyógyszeripari céghez tartozó Aspirin gyógyszer csomagolása, amelyen két fehér tabletta van, mindegyikben a Bayer logója látható
Fotó: Shutterstock

2,2 milliárd eurós kártérítést követelnek a gyógyszeripari óriástól

A Tilp ügyvédi iroda tájékoztatása szerint a német Bayer AG gyógyszeripari és vegyipari vállalat befektetői összesen 2,2 milliárd eurós, azaz nagyjából 803 milliárd forintos kártérítést követelnek a cégtől azt állítva, hogy a Bayer fontos információkat hallgatott el előlük egy 2016-os cégfelvásárlással kapcsolatban.


Ez még csak a kezdet

Az ügyvédi iroda közölte, hogy a gigantikus kártérítési követelés mintegy 320 lakossági és intézményi befektető keresetéből adódott össze. A Tilp múlt hónapban még 250 felperesről és egymilliárd eurós követelésről számolt be, így elképzelhető, hogy a Bayer még nagyobb bajba fog kerülni az elkövetkező hetekben.

A befektetők azért fordultak a bírósághoz, mert állításuk szerint a Bayer megtévesztette őket, amikor 2016-ban 63 milliárd dollárért felvásárolta a Monsanto amerikai multinacionális vegyi, mezőgazdasági és biotechnológia vállalatot. A felperesek azt nehezményezik, hogy a Bayer nem adott megfelelő tájékoztatást a Monsanto ellen folyamatban lévő, a cég legismertebb termékére, a Roundup gyomirtóra irányuló fogyasztói perek kockázatáról.

Mint kiderült, az Egyesült Államokban több ezer ember perelte be a vállalatot a gyomirtó állítólagos rákkeltő hatása miatt.

Jogi csata

A Bayer álláspontja szerint a szóban forgó termék teljesen biztonságos. Közleményében kifejtette, hogy a befektetői panaszok alaptalanok, a cég pedig betartotta a jogszabályokat és a nyilvánosságra hozatali követelményeket. Ennek megfelelően fog védekezni a bíróságon.

Meg vagyunk győződve arról, hogy megfelelő átvilágítást végeztünk a Monsanto felvásárlásával kapcsolatban

– olvasható a közleményben.

Egyelőre nem csoportos keresetként kezelik az ügyet, de ez minden bizonnyal hamarosan változni fog.

A Bayer a világ egyik legnagyobb gyógyszeripari vállalata. Éves bevétele 41 milliárd euró körül mozog, világszerte közel 100 ezer embert alkalmaz.

Ne hagyd ki!