Csekély vígasz, de később növekedést támogató környezetet eredményezhet az ukrán háború a hazánkban
Fotó: Shutterstock

A háború csapás a magyar gazdaságra, de egy területen nyerhetünk

Az orosz-ukrán háború számtalan negatív következménnyel járhat a magyar gazdaság számára is. Egy makrogazdasági elemző azonban említést tett a konfliktus egyik pénzügyi vonzatáról, amelyből akár hazánk is profitálhat.


Szörnyen hathat a háború a magyar gazdaságra

Az orosz-ukrán háború hazánkra gyakorolt gazdasági következményeiről beszélt Jobbágy Sándor, a befektetési szolgáltatásokat végző Concorde vezető makrogazdasági elemzője a 24.hu vele készített interjújában.

A szakember a beszélgetés során kitért:

  • a forint gyengülésére;
  • a tőzsdék lejtmenetére;
  • az OTP részvényeinek árzuhanására;
  • az olaj és a földgáz árának az emelkedésére;
  • az infláció lehetséges további növekedésére;
  • a háborús országok felé irányuló ellátási láncok várható zavaraira;
  • a pénzügyi kapcsolataink lehetséges korlátozására az oroszokkal;
  • valamint a felmerülő export- és importproblémákra is.

Ami pozitív hatással lehet a magyar gazdaságra

A 24.hu azt a kérdést is feltette a szakembernek, hogy lehet-e olyan vonatkozása a háborúnak, amely pozitívan érintheti a magyar gazdaságot. Jobbágy Sándor egyet mondani tudott:

„Magyarország szempontjából nagyon fontos, hogy hogyan állnak az európai és amerikai kamatszintek. Európában és az USA-ban is megemelkedett az infláció, és ezért nagy a nyomás a jegybankokon, hogy szigorítsanak, kamatot emeljenek, és leálljanak a kötvényvásárlási programjaikkal. A Fed – úgy tűnik – márciusban leáll a kötvényvásárlással. Elképzelhető ugyanakkor, hogy a háborús helyzet miatt a várt 6–7 helyett csak egy–két kamatemelést fog végrehajtani, ami jelentős változás”

– nyilatkozta a szakember. Jobbágy Sándor szerint emellett arra lehet számítani, hogy az euróövezetben a kötvényvásárlások nem fognak leállni, azonban kamatemelés sem várható. Ez azért lehet kedvező Magyarország számára, mert a hozamok felől nem lesz olyan nyomás a gazdaságon, hogy szigorító intézkedéseket kelljen meghozni. Ez pedig lazább, a növekedést támogató környezetet eredményezhet. Továbbá a vártnál alacsonyabb költségű lehet a cégek, illetve az állam számára az eurós vagy dolláros finanszírozás. A szakember azonban megjegyzi azt is, hogy ez a várakozás már túlmutat a háború következményein, és a lehetséges pozitív hatásait később lehet majd érzékelni.

Ne hagyd ki!