Az inflációs hullám még nem érte el a csúcsát
Fotó: Shutterstock

Megmondták a szakemberek, mikor tetőzhet az infláció

Évtizedek óta nem látott magasságba szökött az infláció a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss közleménye szerint. Nagy meglepetést nem okozott, hiszen a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és más elemzők várakozásainak is közel megfeleltek az adatok. A szakembereknek arra is van becslésük, mikor és milyen szinten tetőzhet az éves fogyasztóiár-index.


Toronymagasan az infláció

A fogyasztói árak átlagosan 20,1 százalékkal haladták meg szeptemberben az egy évvel korábbi értéket a KSH legfrissebb adatai szerint. A fogyasztói árak egy hónap alatt 4,1 százalékkal nőttek. A háztartási energia és az élelmiszerek árszintje emelkedett a leginkább. A rezsicsökkentés szabályainak augusztus elsejétől hatályos módosítása következtében az előbbi 62,1 százalékkal drágult, az utóbbiak ára pedig 35,2 százalékkal emelkedett. Ekkora inflációra 1996 harmadik negyedéve óta nem volt példa Magyarországon.

Még nincs vége a drágulásnak

Az MNB az elmúlt hónapokban rendszerint előre eltalálta az inflációt, valamint egyéb elemzők is meglehetősen pontosan be tudták azt lőni. Ezért ijesztő lehet, hogy ugyanezek a szakemberek nem itt látják a mostani inflációs hullám tetőzését. Szerintük az előző hónapok dinamikája alapján például az élelmiszereknél a 40 százalékot is karcolhatja az éves áremelkedés októberben – írja az mfor.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke szerint az inflációs csúcs teteje december-január környékén várható. Ő nyilvánosan nem becsülte meg, hogy végül milyen magasan lehet a hullám teteje, viszont más szakemberek megtették: az elemzők rendre 22-23 százalékra lőtték be a csúcsát.

Leállt az alapkamat-emeléssel a jegybank

A jegybank egyik fegyvere a magas infláció ellen az alapkamat-emelés. A Monetáris Tanács 125 bázisponttal, 13 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot szeptember végén. Az MNB ígérete szerint ezzel lezárta az eddigi 16 hónapos alapkamat-emelési ciklusát.

A forint árfolyama azóta sorra dönti a negatív rekordokat. Ehhez hozzájárulhatott az emelések vége, valamint az is, hogy még nem nyíltak meg az uniós pénzcsapok Magyarországnak. A napokban az euró 430 forint körül mozgott, valamint a dollár túllépte a 440 forintos szintet.

Ne hagyd ki!