Mélykék tenger piros-fehér kanadai zászló Vancouver látképe

Vancouver

Fotó: Shutterstock

Újabb ország penderített ki kínai távközlési cégeket

Kanada kitilt két nagy kínai távközlési céget az ország 5G-hálózatából. A Huawei-jel és a ZTE-vel szemben hozott korlátozást az ottawai kormány biztonsági megfontolásokkal indokolta.A döntés értelmében a kanadai távközlési cégek a jövőben nem használhatnak a Huawei vagy ZTE által gyártott eszközöket, és azokat is el kell távolitaniuk, amelyeket korábban üzembe helyeztek.

Öt szempár

A döntés hozzájárul a kanadai internetszolgáltatás fejlesztéséhez, valamint óvja a kanadai polgárok biztonságát

- mondta Francois-Philippe Champagne, Kanada ipari minisztere.

Az öt angol nyelvet beszélő demokratikus ország - az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Ausztrália, Új-Zéland és Kanada – még a hidegháború idején kezdte a titkosszolgálati együttműködést, az úgynevezett „Öt szem” (Five Eyes) – akció keretében. Ennek célja a Szovjetunióval kapcsolatos bizalmas információk egymás közti megosztása volt.

A kanadai lépésre számítani lehetett, miután az észak-amerikai ország szövetségesei már korábban kitiltották a Huawei-t és a ZTE-et saját nagysebességű internethálózatukból.

Ez a helyes döntés

A kanadai fővárosban, Ottawában a tárcavezető újságírók előtt kifejtette: a döntést a kanadai titkosszolgálatok átfogó jelentése, és a szövetségesekkel való konzultáció előzte meg.

Mindig a kanadai polgárok biztonságát és védelmét tartjuk szem előtt, és bármilyen szükséges intézkedést meghozunk annak érdekében, hogy megóvjuk telekommunikációs infrastruktúránkat

- mondta a tárcavezető.

Hozzátette:

egy 5G világban, egy olyan korszakban, amikor a hétköznapi élet ezer szállal kötődik az internethez, ez a helyes döntés.

Kína szerint csak ürügy

Az ottawai kínai nagykövetség szóvivője a Reutersnek úgy reagált:

Peking a kanadai, biztonságra vonatkozó aggodalmakat ürügynek tartja a politikai manipulációra.

A szóvivő emellett azzal vádolta Kanadát, hogy

együttműködik Washingtonnal a kínai cégek háttérbe szorításának érdekében.

Az Egyesült Államok 2019-ben vezetett be szankciókat a Huawei ellen. A vállalat felkerült az úgynevezett „Entity List"-re, amelynek következtében elvesztette a hozzáférést az amerikai fejlesztések és technológiák jelentős részéhez. A Huawei erre egy átszámítva 200 milliárd forint értékű beruházással válaszolt, amelyről itt írtunk.

Az 5G, másnéven ötödik generációs internet a mobilinternet-hálózatok legújabb kategóriája, amely sokkal gyorsabb le- és feltöltési sebességre képes, emellett lehetővé teszi, hogy több eszközön egyszerre legyen elérhető az internet.

Ne hagyd ki!