Robotkarok segítik az üzemi munkát egy kínai gyárban
Fotó: Shutterstock

Kína bemutatta új ötéves tervét: a cél a robotipari világelsőség

A pekingi Ipari és Informatikai Minisztérium által kidolgozott tervezet az innováció előmozdítására összpontosít-írj a Robotics & Automation News.A kommunista ország kormányának célja egyértelmű: Kínát a robottechnológia és az ipari fejlődés globális vezetőjévé akarja tenni. Nem túlzás azt állítani, hogy minden eszköz rendelkezésére áll, hogy megvalósítsa ambiciózus terveit.

Milton Guerry, a Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) elnöke a közelmúltban kifejtette, hogy az éves eladások és az üzemi készlet tekintetében Kína rendelkezik messze a legnagyobb robotikai piaccal a világon.

A szövetség úgynevezett robotsűrűségi statisztikája remekül szemlélteti, Kína milyen elképesztő tempót diktál az iparágban. A robotsűrűség azt mutatja meg, hogy bizonyos ágazatban hány robot jut 10 ezer hús-vér alkalmazottra. Kína jelenleg globálisan a kilencedik helyet foglalja el 10 000 fő / 246 robotos eredményével. Öt évvel ezelőtt még alig 49 egységet tudott felmutatni, ami akkoriban csak a 25. helyre volt elegendő.

Automatizálási verseny

Az automatizálási iparág vezető pozíciójáért napjainkban főleg külföldi (értsd: nem kínai) vállalatok versenyeznek, amelyek a kínai piac 73 százalékát fedik lem szemben a hazai cégek 27 százalékos részesedésével. Némi ingadozástól eltekintve az elmúlt nyolc évben ez az arány változatlan volt.

2020-ban a külföldről – főleg Japánból, Koreából és Európából – importált, újonnan telepített robotok száma erőteljesen, 24 százalékkal, 123 030 darabra nőtt. Ebbe a számba azok a robotok is beletartoznak, amelyeket a külföldi cégek Kínában gyártottak le.

A kínai cégek elsősorban a hazai piacukat szolgálják ki, 27 százalékos piaci részesedésük 45 347 új egységet takar.

Jelenleg nagyjából 943 200 darab robot üzemel az országban.

…fogd meg jól

Az ötéves tervet Song Xiaogang, a Kínai Robotipari Szövetség ügyvezető igazgatója és főtitkára harangozta be az alábbi mondatokkal:

A 2016-2020 közötti időszakot követően Kína kiadta második ötéves robotikai fejlesztési tervét. A terv erőteljes irányadó jelentőséggel bír a kínai robotikai ipar számára a magas színvonalú fejlesztések elősegítésének érdekében […]. A robotok a modern ipar legfontosabb eszközei közé tartoznak. Az új ötéves terv elősegíti a digitális fejlesztést és az intelligens korszerűsítést Kínában, ahogyan a globális robottechnológia fejlődését is.


A Kínai Kommunista Párt tavaly ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját, aminek apropóján 2021. augusztusában közzétette az átfogó, több iparágra kiterjedő ötéves tervét is. Erről bővebben EBBEN A CIKKÜNKBEN írtunk.

Ne hagyd ki!