Egy robot és egy ember ujjai összeérnek egy digitális határvonalon
Fotó: Shutterstock

Túl nagy falat a mesterséges intelligencia, segítséget kértek a tudósok

Nem mindennapi lehetőség adatik meg a leicesteri polgároknak: érzelmeket taníthatnak a mesterséges intelligenciának.Nemes feladat?

A leicesteri De Montfort Egyetem (DMU) kutatócsapata egy olyan, mesterséges intelligencián alapuló robotot alkotott, amely képes felismerni, hogy milyen érzelmi állapotban van az éppen őt figyelő ember.

A robot, amely a PLEA nevet viseli, alapvetően érzékeny kamerák és mikrofonok segítségével méri fel az embereket és a közvetlen környezetét, az ingerekre pedig egy kivetített arcon keresztül reagál.

Tracy Harwood, az egyetem digitális kultúra professzora kifejtette, hogy a program folyamatosan tanul az emberekkel való interakcióból, éppen ezért a nyilvánossághoz fordultak segítségért: önkénteseket várnak, akik vállalják, hogy kapcsolatba lépnek a robottal, hogy finomabb arckifejezéseket tanulhasson el.

A lehetőségek tárháza

A PLEA ezidáig a központi könyvtárban volt kiállítva, az érdeklődőket azonban egy újonnan felállított pop-up boltban várják a tudósok.

Látni akarjuk, mennyire jól kommunikál nem verbális módszerekkel. Még akkor is képes megállapítani, hogy valaki összeráncolta a homlokát, vagy mosolyog, ha az emberek maszkot viselnek, vagy ha erős arcszőrzetük van.

-mondta a professzor.

A kutatásban résztvevő önkéntesek egy órát tölthetnek el PLEA társaságában, a különleges élményt pedig egy interjú követi. Ilyen kérdésekre lehet számítani:

  • Reszponzív volt a robot?
  • Lemásolta a viselkedésedet?
  • Esetleg te másoltad le az ő viselkedését?
  • Milyen érzéssel tölt el a robot reakciója?

Harwood elmondta, hogy PLEA előbb-utóbb beszélni is megtanul, és már tervezik a gyakorlati alkalmazását is.

Elég kezdetleges, de határozottan megvan benne a lehetőség, hogy kommunikáljon és társaságot nyújtson az embereknek. A cél az, hogy gondozási környezetbe helyezzük, inkább szociális környezetbe, mint magánotthonba. Az alapötlet szerint csökkenti a magányt, valamint növeli a kommunikáció iránti vágyat.

-vázolta fel a lehetőségeket Harwood professzor.

A robotot a leicesteri Church Gate utcán találják az érdeklődők.

Ne hagyd ki!