Terjed a mesterséges intelligencia a munkaerő toborzásában

Egyre gyorsabban terjed a mesterséges intelligencia alkalmazása a megfelelő munkatársak toborzásában és kiválasztásában. Mutatjuk, mire kell figyelni.


A LinkedIn 1500 HR szakembert kérdezett meg arról hogyan vélekednek a munkaerőtoborzási, felvételi eljárások átalakulásáról. A válaszadók 70 százaléka úgy látta, hogy a virtuális interjúztatás olyan térhódítás előtt áll, ami teljesen átírhatja az eddig megszokott folyamatokat. Ma még sok vállalatnál a munkáltatók vizsgáztatják a leendő dolgozókat egy szimpla Skype-interjúban, de a mesterséges intelligencia, a robotok egyre több helyen átvehetik tőlük ezt a feladatot.

Testbeszéd

Andres Lares, a Shapiro Negotiations Institute vezető partnere úgy nyilatkozott, hogy nehéz megjósolni, pontosan milyen viselkedésformákat figyel meg egy testbeszédet analizáló okos-robot, mindenesetre érdemes szem előtt tartani azokat a pozitív viselkedésformákat, amelyekkel ebben a helyzetben is jól szerepelhetünk. A szakember olyan egyszerű dolgokat javasol, mint a mosolygás, enyhe előre dőlés, folyamatos szemkontaktus és úgy általánosságban a nyitottság, például ne tegyük keresztbe a karjainkat.

Egy másik fontos szempont az, hogyan fogalmazzuk meg a mondanivalónkat. Egy robot értékelő folyamatában ez a tényező valószínűleg nagyobb hangsúlyt fog kapni, mint egy személyes beszélgetésben. A robot a magabiztosság jeleire figyel, így kerüljük az „azt hiszem" és az ehhez hasonló, bizonytalanságot sugalló kifejezéseket. A szakember azt javasolja, hogy gondoljunk ki előre válaszokat a sejthető kérdésekre, és többször gyakoroljuk el, hogy profin elő tudjuk adni azokat élesben.

Jegyzetelés

Kevin Parker, az online interjúztatáshoz platformot nyújtó HireVue szoftver ügyvezetője azt javasolja a jelentkezőknek, hogy a válaszaik között írjanak jegyzeteket. Ez persze attól is függ, hogy milyen robottal interjúznak, de a cég szoftvere például direkt hagy szüneteket a jegyzetelésre. A szituációs feladatok megoldásához pedig a STAR-módszer (szituáció, feladat, végrehajtás, végeredmény) használatára ösztönzi a jelentkezőket.

Az ügyvezető cége olyan szolgáltatást nyújt, amelyben a munkáltató előre rögzítheti a kérdéseit, ezeket küldik majd el a jelöltnek, aki visszaküldi a válaszait, amiket a munkáltató mellett a beépített mesterséges intelligencia is elemez. A robot így előszűri a jelentkezőket, és csak azok jutnak el a személyes interjúra, akik átmennek a rostáján.

Őszinteség, értékek és személyiség

Andres Lares együttérzően nyilatkozott a jelentkezőkről, elismerve, hogy igen kényelmetlen helyzetben találhatják magukat, hiszen furcsa lehet egy géphez beszélni. Éppen ezért azt javasolja, hogy a felkészülésben kamera előtt is idézzék fel korábbi munkahelyi élményeinket, gyakoroljanak az interjúra, lehetőleg egy rájuk jellemző, az egyéniségüket tükröző háttér előtt.

Ha penge akarsz lenni egy mesterséges intelligenciával folytatott interjúban, akkor egy nagy adag őszinteséget, értékeket és személyiséget javasolnék neked

–ezt tanácsolta Aida Fazylova, az XOR HR startup ügyvezetője.

Biztos recept nincs arra, hogy mivel lehet imponálni a szoftvereknek, mert a vállalatok eltérő megoldásokat alkalmaznak, de a tudatos felkészülés lehet a siker záloga.


Ne hagyd ki!