Piros színű mezőgazdasági robotok dolgoznak a földeken
Fotó: Shutterstock

A hackerek rámozdultak az okos mezőgazdasági gépekre

A modern, „okos” mezőgazdasági gépállomány ki van téve rosszindulatú hackertámadásoknak, és ez megnövekedett kockázatot jelent a globális ellátási láncokra.


Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy támadók kihasználhatják a vető- és betakarító eszközök gyenge pontjait. Az egyik nagy gyártó, a John Deere bejelentette, hogy dolgozik a szoftverein meglévő esetleges rések kiküszöbölésén.

Megoldás a munkaerőhiányra

A Cambridge-i Egyetem friss kutatása szerint az automata öntözőberendezések, drónok és betakarító robotok meghackelhetők.

Közben a londoni kormány és az FBI is arra figyelmeztetett, hogy egyre nagyobb a kibertámadások veszélye. A John Deere közlése szerint a vásárlók, a gépek és adataik megvédése kulcsfontosságú számukra.

Az okostechnológiát egyre szélesebb közben használják a mezőgazdaságban a termelés hatékonyabbá tételére és ésszerűsítésére. A BBC írása szerint egészen mostanáig a munkaerőigényes, finommozgást igénylő betakarítások – például a spárga – esetében, szóba sem jöhetett a robotizálás.

A legújabb generációs mezőgazdasági robotok mesterséges intelligenciát használnak, és minimálisra csökkentik az emberi beavatkozás szükségességét. Ezek segíthetnek a munkaerőhiányon és növelhetik a terméshozamot, de ugyanakkor biztonsági kockázatot is jelentenek, különösen egy olyan időszakban, amikor a Covid és az Ukrajnában folyó háború amúgy is sérülékennyé tette az élelmiszerellátási láncot.

Az árokba vezethetik

Chris Chavasse, a Muddy Machines társalapítója, amely önjáró spárgabetakarítógépet, a Sproutot fejleszti, azt mondta:

valós kockázatot jelent, hogy bárhol a világon valaki megpróbálja átvenni az irányítást ezek felett a gépek felett. Ez azt jelenti, hogy a gépek azt csinálják majd, amit ők akarnak, de az is elég, ha meggátolják a működésüket.

A Sprout esetében például megvan az esélye, hogy a kerítésnek vagy az árokba irányítják őket, ezért biztonsági szakértőkkel dolgoznak az esetleges biztonsági rések kiküszöbölésén.

A spárgatermesztés bizonyára nem az első számú célpont, de hackerek a kritikus mezőgazdasági infrastruktúrát is veszélybe sodohatják.

Tavaly a világ egyik legnagyobb húsfeldolgozó cége, a JBS 11 millió dollár váltságdíjat fizetett egy hackernek egy kibertámadás feloldására.

Áprilisban több kormányzati kiberbiztonsági hatóság – például brit, amerikai és ausztrál is – arra figyelmeztetett, hogy orosz hackerek ellátási láncokat vehetnek célba a nyugati országok infrastruktúráiban.

Arról, hogy John Deere-gépeket loptak Ukrajnából, amiket később nem tudtak beindítani, itt írtunk.

Ne hagyd ki!