Egy év alatt csökkent a Java és a C népszerűsége is
Fotó: Shutterstock

Ez ma a 10 legnépszerűbb programozási nyelv

Az utóbbi 12 hónapban sem csökkent a világ legkedveltebb programnyelvének népszerűsége, mások viszont jelentősen visszaestek a rangsorban.


A világ legnépszerűbb programozási nyelvei

A napokban frissült a TIOBE listája, amelyen a legnépszerűbb programozási nyelveket rangsorolja. A júliusi kimutatás össze is hasonlítja a programnyelvek friss értékeit az egy évvel korábbi népszerűségi mutatóikkal.

A toplistán jól látszik, továbbra is stabilan tartja magát a Python az első helyen. Azonban a harmadik C++ hamarosan akár át is veheti a második C pozícióját a sorban, hiszen az az egyetlen nyelv az első négyben, amely éves alapon erősödni tudott. A legnagyobb esést a Visual Basic mutatja, amíg a legjelentősebb növekedést a JavaScript produkálta a top10-ben. De mutatjuk a felsorolást!

A top10-es lista

  1. Python 13.42% (-0.01%-os változás éves alapon)
  2. C 11.56% (-1.57%-os változás éves alapon)
  3. C++ 10.80% (+0.79%-os változás éves alapon)
  4. Java 10.50% (-1.09%-os változás éves alapon)
  5. C# 6.87% (+1.21%-os változás éves alapon)
  6. JavaScript 3.11% (+1.34%-os változás éves alapon)
  7. Visual Basic 2.90% (-2.07%-os változás éves alapon)
  8. SQL 1.48% (-0.16%-os változás éves alapon)
  9. PHP 1.41% (+0.21%-os változás éves alapon)
  10. MATLAB 1.26% (+0.53%-os változás éves alapon)

A hwsw megjegyzi, a TIOBE index egy olyan képletre épül, amely több forrásból aggregál adatokat. Például figyelembe veszi a vezető keresőmotorokban (például a Google-ben, a Yahoo-ban és a Bingben), valamint a Wikipedia-hoz hasonló webhelyeken végzett kereséseket, illetve elemzi a programozói tanfolyamok és külsős szállítók számait is.

A "Szén" veheti át a C++ helyét?

Egyébként túl lassúnak találta a C++ fejlődését a Google, ezért a mérnökei egy új, nyílt forráskódú programnyelven kezdtek dolgozni, amit az idősödő nyelv utódának szánnak. A Carbon (angol szó, a magyar jelentése: szén) nevű programozási nyelvet tavaly, a torontói Cpp North eseményen mutatták be a Google mérnökei.

Nem ez az első eset, hogy a keresőóriás kiváltana egy régebbi, lassan fejlődő nyelvet egy azzal kompatibilis újabbal. A Goland például meglehetősen népszerűvé vált a Google programnyelvei közül, amit szerverek és elosztott rendszerek fejlesztésére hoztak létre. Ezzel ellentétben a JavaScript alternatívájaként kiadott Dart nem terjedt el széles körben.

A torontói rendezvényen a Google próbálta hangsúlyozni a modernebb nyelvek előnyeit. A Java utódjaként érkezett Kotlin, az iOS-en az Objective-C-t leváltó Swift, vagy a JavaScriptet kiterjesztő TypeScript is megkönnyítették a fejlesztők munkáját, és orvosolták az elődök hiányosságait. Ez lenne a cél a Carbonnal is.

Ne hagyd ki!