Elege lett a kalóz Windows-okból a Microsoftnak, szigorítanak
Fotó: Shutterstock

Tömegek mondhatnak búcsút a nem jogtiszta Windows-uknak

Jelentős változás érkezik a Windows 11 idei nagy frissítésével. Minden jel arra mutat, hogy a régebbi számítógéppel rendelkezők előtt kiskapuk fognak bezárulni: nem fogják tudni kerülőúton telepíteni a Microsoft operációs rendszerét.


Kiskapukat zár be a Microsoft a Windows kalózverzióit használók előtt

Rendkívül szigorúak a Windows 11 hardverkövetelményei, emiatt meglehetősen szűk azon számítógépek köre, melyekre - jogtisztán - telepíteni lehet. Igaz, léteznek jogszerűtlen kalózmegoldások, melyekkel olyan gépekre is telepíthető, melyekre egyébként nem lenne az. Ezekből a kiskapukból lett elege a fejlesztő Microsoftnak. A következő, nagy, idén érkező frissítéssel (24H2) végleg be akarja zárni azokat.

Emiatt, a korábbi, állandó vízjelzéstől drasztikusabb megoldáshoz nyúl. A jövőben a rendszer nem tölt be, ha úgy ítéli meg, nem támogatott, régi hardveren próbálják indítani – írja a Neowin.

A HVG hozzáteszi, a Windows 11 kerülőutas telepítése egyébként sem javasolt. Amellett, hogy illegális, igen mélyen bele kell piszkálni miatta a rendszerbe. Ez olyan eszközök használatát is megkövetelheti, melyek ismeretlen fejlesztőtől származnak. Így semmi sem garantálja, hogy azokkal nem települnek a számítógépre kártékony, például személyes adatokat lopó programok.

A felhős szolgáltatások adják a Microsoft bevételeinek a javát

Egyébként a Microsoft friss, üzleti beszámolójából kiderül, a vállalat bevételeinek nem a Windows értékesítéséből származik a legnagyobb része. Hiába gondolják azt sokan a cég legfontosabb és legjövedelmezőbb termékének. Az operáció rendszernél a játékaik is többet hoznak a kasszába. De a legnagyobb pénz a felhős és az Office üzletágakban van.

2023 utolsó negyedévében összesen 62 milliárd dolláros bevételről és 21.9 milliárd dolláros nettó nyereségről számolt be a Microsoft. Ez 18, illetve 33 százalékos növekedést jelent éves alapon. A vállalati bevételek majdnem 60 százalékát az Office és a felhős szolgáltatásokból származó pénzek adták. A harmadik helyre pedig a játékok kerültek.

A tavaly megugró játékbevételek oka, hogy a cég már saját bevételként, az Xbox-ból származókkal együtt könyveli el az Activision Blizzard-felvásárlásával hozzá került bevételeket is. Így a gaming részleg eredményei 7,11 milliárd dollárra rúgtak a negyedik negyedévben.

Emellett a Windows 5,26 milliárdot hozott. Az Office-ból 13,47 milliárd, a felhőszolgáltatásokból pedig 23,95 milliárd származott a vizsgált időszakban.

Ne hagyd ki!