Különösen érdekeltek az energetikai fejlesztésekben a cégek manapság
Fotó: Shutterstock

Adókedvezmény jár a cégeknek az energiahatékonyság javításáért

A szabályai mellett az energiahatékonysági adókedvezmény mértékén is változtattak idén. Ez segíthet a cégek energiatakarékossági beruházásaiban, ami különösen sürgőssé vált az emelkedő rezsidíjak miatt a közelmúltban.


Ez is segíthet a cégek rezsijének a csökkentésében

Több mint öt éve jelent meg a társasági adórendszerben az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházások adókedvezménye. Idén január legelején megváltozott a regionális támogatási térkép, azért márciusban több helyen módosították a kedvezményre vonatkozó előírásokat.

Mindez azt jelenti, hogy az energiahatékonysági adókedvezményeknél egy nagyvállalkozásnál például a budapesti régióban 30 százalék, az összes többi magyarországi régióban pedig 45 százalék lett a támogatási intenzitás. Kisvállalkozásnál ez 20 százalékponttal, középvállalkozás esetében pedig 10 százalékponttal növelhető

nyilatkozta Varga Diána, az RSM szenior adómenedzsere az InfoRádióban.

Szűkült a kör

A szakember elmondta, hogy a módosítások szerint már nem minősül nehéz helyzetben lévő társaságnak az az adózó, amelyik 2019. december 31-én nem volt nehéz helyzetben. Tehát az adókedvezményre sem lesz jogosult.

Emellett már nem vezető igénybe a kedvezmény az elektromos vagy hibrid személygépkocsikra sem. Azonban kivételt jelentenek a nagy rakodóterű személygépjárművek.

Az adókedvezmény beruházásonként legfeljebb 15 millió euró lehet. Ami viszont különlegesség, hogy mára beépült a gazdasági szereplők köztudatába, hogy ha egy energiahatékonyság növekedését célzó beruházás révén energiamegtakarításra kerül sor, akkor a társasági adóból adókedvezmény vehető igénybe a beruházás üzembe helyezését követő adóévben. Vagy az adózó dönthet úgy, hogy már a beruházás üzembe helyezésének adóévében alkalmazza ezt a kedvezményt - az ezt követő 5 adóévben akár a tárgyévi számított társasági adójának a 70 százalékáig

- jegyezte meg Varga Diána.

Két hullámban érkezhet a vállalati rezsisokk

Ahogyan arról írtunk, nincsenek hatósági árak a hazai vállalati energiapiacon. A cégek jellemzően kereskedőkkel szerződnek, és velük alkudják ki a díjakat egy bizonyos időszakra. Általában egy évre szólnak a szerződések, a gáz esetében októberi, a villamosenergiánál pedig januári kezdettel.

A gázt 200-300 forintos áron lehetett kapni köbméterenként a tavaly szeptemberi-októberi közbeszerzéseken. Ezzel szemben az idei augusztusi átlagos tőzsdei ár 1017 forint volt, a hónapon belüli csúcs pedig majdnem 1400.

Az áramra tavaly ősszel 30-40, kicsit később 50–60 forintos ajánlatok voltak a piacon kilowattóránként, viszont most augusztusban átlagosan 200, de volt, hogy a 300 forintot is elérte a villamosenergia a tőzsdén.

Azoknál a cégeknél, akik korábban egy évnél hosszabb időre kötöttek szerződéseket - amelyek a következő hónapokban járnak le -, akár húszszoros, egyes esetekben ötvenszeres is lehet a drágulás.

Ne hagyd ki!