Fehér autó jobb oldali első kék neon lámpája látható.
Fotó: Unsplash

Brüsszeli áfagyőzelmek, örülhetnek az autót lízingelő cégek

Továbbra is visszaigényelhető az áfa fele a bérelt autóknál az EU Tanácsának friss döntése értelmében.


Százezer céges autót érinthet

Mintegy 100 ezer céges autót érinthet az a kedvező szabály, amelyről az Európai Unió Tanácsa döntött – közölte az MTI-vel a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára. Az áfa felének visszaigénylése révén a vállalkozások nemcsak az adón spórolnak, hanem jelentős mértékben csökkenthetik bürokratikus terheiket - emelte ki Izer Norbert.

2018 végéig nagyon sok energiát igényelt, hogy folyamatosan, pontosan nyilván tartsa az adott vállalkozás az autóval kapcsolatos céges és magánhasználatot

- magyarázta.

2019-ben végül hatályba lépett Magyarországon az az adminisztrációs könnyítés,

amely megengedte a lízingbe vevőknek, hogy amennyiben van üzleti használat, akkor csak magát az üzleti használat tényét kell egyszer igazolni, egyéb adminisztrációra nincs szükség, és a havi bérleti díj áfájának az 50 százaléka automatikusan levonható.

Mostani döntésével az EU Tanácsa 2024. december 31-ig meghosszabbította a szabály alkalmazását.

Egy másik adóügyben is döntés született

Az EU Tanácsa egy másik adóügyi kérdésben is döntött: szintén 2024. december 31-ig meghosszabbította a fizetésképtelen helyzetben lévő adózókra (jellemzően a felszámolás és csődeljárás alatt állókra) vonatkozó áfaelszámolási szabályokat.

A fizetésképtelen cégek helyett a vevő fizeti be az áfát akkor, ha 100 ezer forintnál drágább terméket értékesít, vagy szolgáltatást nyújt. Esetükben a fordított adózás a biztosíték arra, hogy a fizetendő áfa beérkezik a költségvetésbe - magyarázta az államtitkár.

A magyar derogáció meghosszabbítására irányuló kérelmet jóváhagyó tanácsi végrehajtási határozatok az Európai Unió Hivatalos Lapjának L360-as számában olvashatók.


Ne hagyd ki!