McDonalds sárga logó épületen
Fotó: Shutterstock

A McDonald’s inkább fizet, de nem vállalta az adóügyi pert

A McDonald’s beleegyezett abba, hogy 1,3 milliárd dollár (570 milliárd forint) visszamenőleges adót és bírságot fizet a francia államnak. Ezzel véget ért egy hosszú adóvita, amely arról szólt, hogy az étteremlánc minden franciaországi bevételét bevallotta-e.

Először 2014-ben merültek fel olyan vádak, hogy a McDonald’s a franchise éttermei után beszedett díjakat más országokban lévő üzleteibe csoportosította át, ily módon csökkentve az adózás alá eső bevételét Franciaországban.

Nem bűnösek 

A francia sajtó akkor azt írta, hogy a hatóságok egy luxemburgi leányvállalathoz küldött jogdíjakat vizsgálnak. 2016-ban a nyomozás részeként a rendőrség átkutatta a McDonald’s franciaországi központját is.

A McDonald’s ügyvédei most hangsúlyozták, hogy a megállapodás nem jelenti a bűnösség beismerését.

Ez egy jogi megállapodás egy bírósági per elkerülésére, ami egy nagyon hosszú, és természetéből adódón bizonytalan folyamat

– közölték.

11 évnyi pénz

A McDonald’snak 1500 étterme van Franciaországban, közülük sok franchise-rendszerben működik, vagyis licenszdíjat fizetnek a brand, az információs-technológiai rendszerek és az éttermi dizájn használatáért.

A McDonald’s közleménye szerint a pénzügyi megállapodás egyaránt lezárja a cég ellen indított adóügyi és bűnügyi eljárást, és a 2009 és 2020 közötti éveket fedi le.

A vállalat hozzátette, hogy ebben az időszakban több mint 2,2 milliárd euró adót fizettek Franciaországban, és majdnem 25 ezer munkahelyet hoztak létre.


The Conversation

Ne hagyd ki!