Csökkennek a munkabéreket terhelő adók, mindenki számol

A kormány benyújtotta azokat a módosító javaslatokat, amelyek a minimálbér-emelés kompenzálását szolgálják, a béralkuban rögzítetteknek megfelelően. Áttekintjük, mi változik jövőre.


Mínusz 4 százalék

2022. január elsejétől újabb négy százalékponttal csökkenhet a munka közterhe - közölte a Pénzügyminisztérium azt követően, hogy benyújtotta az Országgyűlésnek a bérmegállapodásban felajánlott adócsökkentési javaslatokat. Ha az Országgyűlés megszavazza, a jövő évtől nem kell a vállalkozásoknak megfizetniük a szakképzési hozzájárulást, ugyanakkor továbbra is igénybe vehetik a szakirányú oktatás vagy duális képzést végző cégeknek eddig járó kedvezményt, méghozzá a szociális hozzájárulási adóból. Ez utóbbi közteher két és fél százalékponttal, 13 százalékra csökken.

Emellett január elsejétől csökken a szociális hozzájárulási adó kifizetőt terhelő mértéke is: az eddig 15,5 százalékos munkáltatói ekho 13 százalékos lesz.

A kis- és közepes vállalkozásoknak továbbra is jár a felezett, és legfeljebb 1 százalékos helyi iparűzési adó, a településeknek továbbra is tiltott lesz a helyi adók emeléséről vagy az adóelőnyök szűkítéséről szabályt elfogadniuk.

A kormány ígéretének megfelelően egy százalékponttal, 10 százalékra csökkenhet a kisvállalati adó (kiva) kulcsa. A változások összegszerűen 750 milliárd forintos terhet jelentenek a költségvetésnek.

Egy kis plusz

A tervezet szerint a babakötvény után járó állami támogatás összege a duplájára - 6 ezerről 12 ezer forintra - nő. A babakötvény továbbra is az egyik legjobb befektetés, és nemcsak azért, mert a befizetett összeg 10 százalékával (2022-től maximum 12 ezer forinttal) támogatja az állam, hanem azért is, mert a kamata az előző évi infláció plusz három százalék - írja közleményében a PM.


The Conversation

Ne hagyd ki!