Megkezdődött a Ferihegyi repülőtérre vezető gyorsforgalmi út fejlesztésének előkészítése. A tanulmánytervek kidolgozásának fázisában a Budapest Fejlesztési Központ kikéri a környéken élők és az itt közlekedők véleményét, hogy milyen fejlesztéseket tartanának szükségesnek a jelenleg korszerűtlen, leromlott műszaki állapotú repülőtérre vezető úton, illetve annak környékén. A kérdőívek kitöltésére november 5-ig van lehetőség.


Kérdőívet lehet kitölteni

A Ferihegyi repülőtérre vezető út fejlesztéséről kérdőívet indított el a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) – közölte a BFK vezérigazgatója, Vitézy Dávid Facebook-bejegyzésében. A környéken élőknek és az itt közlekedőknek november 5-ig ezen az oldalon lesz lehetőségük a kérdőívek kitöltésére.

A BFK arra kiváncsi, hogy az érintettek milyen problémákat érzékelnek a repülőtéri út és a Gyömrői út mentén, milyen céllal (munkába, iskolába járás, bevásárlás, a repülőtér elérése), milyen gyakran és milyen módon (BKK-busz, Volánbusz, kerékpár, gyalog) veszik igénybe a repülőtérre vezető utat.

A BFK képet szeretne kapni arról is, hogy mekkora támogatottsága lenne az új buszsáv- és kerékpársáv kialakításának, illetve a válaszadók mennyire tartják fontosnak a közúti sávok növelését.

Továbbá a BFK a környékbeli vasútállomások (Ferihegy, Szemeretelep, Pestszentlőrinc) megközelíthetőségével kapcsolatos problémákra is rákérdez.

Korszerűtlen, leromlott műszaki állapot

Vitézy Dávid bejegyzéséből kiderül: a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) megkezdte a Ferihegyi repülőtérre vezető gyorsforgalmi út fejlesztésének előkészítését. A tervezői közbeszerzési tendert a Főmterv Zrt. és az Utiber Kft. konzorciuma nyerte meg, a kiviteli terveknek és a tenderdokumentációnak 2022 során kell elkészülnie. Ezt követően lehet majd dönteni a kivitelezés ütemezéséről, forrásbiztosításáról.

A fejlesztés szükségszerűségét ecsetelve kiemelte: Ferihegyet ma egy korszerűtlen, ráadásul leromlott műszaki állapotú úton lehet elérni, ahol különös problémát okoz az út elválasztása.

A forgalom az elmúlt évtizedekben emelkedett, hiszen a repülőtéri forgalmon kívül ez az M4-es út bevezetője és néhány budapesti városrész legfontosabb forgalmi útvonala is.

A középen elválasztott, 2x1 sávos, szűk áteresztőképességű, a köznyelvben gyakran gyorsforgalmiként emlegetett út – amely mellett szinte szervízútként lehet a Gyömrői úton közlekedni – balesetveszélyes és rendkívül zavarérzékeny: egyetlen apró fennakadás többórás torlódást eredményezhet, számtalan közlekedőnek okozva ezzel kárt, elvesztegetett időt.

Az út környezete, amivel a hazánkba repülőgéppel érkező külföldiek először találkoznak, nem méltó sem Budapesthez, sem Magyarországhoz. A buszok előnyben részesítése nem megoldott, biztonságos kerékpáros útvonal nincs.

- jegyezte meg.

Külön szintben keresztezi majd a közút a vasutat

Vitézy Dávid kitért arra, hogy a Határ úti metróállomás vonalától a főváros határáig terjedő fejlesztés eredményeképpen miként változik át a környék közlekedése.

Eszerint a rekonstrukció révén egységes, egybenyitott, korszerű főút jön létre, bizonyos szakaszon új buszsáv, gyalogos és kerékpáros utak épülnek.

A mai, szalagkorlátokkal tagolt szakaszok helyett az útszakasz jelentős részén egységes, 2x2 sávos út épül, illetve a különszintű műtárgyakat is 2x2 sávosra építik.

Valamennyi aluljáró és felüljáró 2x1-ről 2x2 sávosra bővül. Fontos fejlesztés a Kőér utca – Gyömrői út útvonal külön szintű átvezetése a vasúton, mely a tervezés része, s ugyancsak külön szintben keresztezi majd a közút a vasutat a városhatárnál.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Nem ellenőrizték, honnan van a pénz, beleszaladtak a jegybank pofonjába

A jegybank 108,6 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki két bankra és három, az azok megbízásából tevékenykedő pénzváltó társaságra a pénzmosás megelőzését, megakadályozását célzó szabályok megsértéséért.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

A Wizz Air vagy a Ryanair a fapadosok királya? Az attól függ...

Egy olasz lapnak adott interjút Váradi József. A beszélgetésben a Wizz Air elnök-vezérigazgatója a légiközlekedés helyzetének értékelése mellett kitért cége rivalizálására a Ryanairrel. A hvg.hu lapszemléjéből emeltünk ki néhány fontos részletet.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Ingyen letölthetik Bill Gates bestsellerét az egyetemisták, itt van hozzá a link!

Bill Gates az év elején publikálta a klímaváltozás hatásait és lehetséges megoldásait bemutató könyvét, amit most határozatlan ideig ingyenesen letölthetnek az egyetemisták.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!