A Gooding & Company aukciós ház a napokban árverésre bocsájtott egy McLaren F1 sportautót. A legendás jármű 20,5 millió dollárért, átszámítva több mint hatmilliárd forintért talált új gazdára.


Az autók szupersztárja

A McLaren F1 csillagászati vételára egyáltalán nem meglepő, figyelembe véve a ritkaságát és az autótörténelemben elfoglalt helyét. Az aukciót a kaliforniai Monterey Car Week rendezvénysorozaton vezényelték le, ahol összesen 210 millió dollár cserélt gazdát. A hét sztárja egyértelműen az F1 volt: ez a jármű az idei év legdrágább autója. Érdemes megjegyezni, hogy a McLaren F1 történetében ilyen drágán még soha nem értékesítettek járművet.

Igazi kuriózum

Az F1-et a világ egyik első szupersportautójának tekintik, amely nagyban hozzájárult a McLaren verseny- és autómárka újjáélesztéséhez. A szóban forgó jármű egy hatliteres, V-12-es, 600 lóerős motorral van felszerelve, amely 386 kilométer per órás sebességet képes kipréselni az autóból. Ráadásul igazi időkapszulának számít, ugyanis még 400 kilométert sem tettek bele az előző tulajdonosok. A legendás vasparipát sokan az „első közutakra szánt Forma 1-es autóként" jellemzik. A McLaren csupán 100 darab F1-es járművet készített, így valóban ritkaságnak számít, főleg a gyűjtői körökben.

Befektetésnek sem utolsó

Az első F1-es autókat az 1990-es évek közepén dobták piacra. Az indulóáruk 800 ezer és egymillió dollár között mozgott. Sokan kritizálták a McLaren-t a magas árak miatt, de az idő végül az autógyártót igazolta. Korábban Jay Leno ismert amerikai televíziós személyiség is úgy jellemezte az F1-et, mint a „valaha volt egyik legjobb befektetése".

The Conversation

Friss

Kína hivatalosan is betiltotta a kriptovalutákat

„A virtuális valutákkal kapcsolatos üzleti tevékenység illegális pénzügyi tevékenységnek minősül" – jelentette be Kína központi bankja, ezáltal gyakorlatilag betiltva a kriptovalutákat a kínai piacon.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Hamarosan drónokkal szállítják a kemoterápiás gyógyszereket

Az egyesült királyságbeli Isle of Wight NHS Trust egészségügyi szervezet háromhónapos tesztprogramot indított, amelyben a legénység nélküli légi járművek (UAV) használatának előnyeit vizsgálja a kemoterápiás gyógyszerek kiszállításában.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: pixabay.com

Újratölthető, sötétben világító növények válthatják le az utcai lámpákat

Ambiciózus kutatóknak a nanotechnológia segítségével sikerült olyan növényeket alkotniuk, amelyek huzamosabb ideig világítanak a sötétben. Ha a technológiát tökéletesre fejlesztik, akkor a jövőben a nanonövények felválthatják a nagy energiaigényű elektromos lámpákat.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!