A háború kitörése óta 9 százalékkal drágultak a használt kocsik
Fotó: Shutterstock

Így csapta meg a háború szele a használt kocsik hazai piacát

A háború kitörését követő jelentős árfolyamváltozás hatása szinte napok alatt megmutatkozott a használtautó-piaci árakon is. A JóAutók.hu teljes használtautó-kínálatának átlagára 4,9 millió forint alatti értékről 5,3 millió forint fölé emelkedett, vagyis az elmúlt 30 napban 9 százalékos növekedést mutatott.


A keresések száma is visszaesett: egy hónappal a háború kitörése után is csaknem 5 százalékkal kevesebben keresnek rá a használtautó-hirdetésekre, mint az azt megelőző időszakban. Sokan halasztják most a gépjárműcserét, ezért az elhelyezett hirdetések számában is hasonló mértékű a visszaesés. Bár a hivatalos márciusi adásvételi adatokra még több hetet kell várni, a portál szerint borítékolható, hogy a piaci szereplők megnövekedett óvatossága a konkrét átírások számában is meg fog mutatkozni. Tény, hogy a vásárlók egy széles köre elbizonytalanodott, és későbbre halasztja a nagyobb összegű beruházásait. Az ekkora mértékű hirtelen áremelkedés azonban önmagában is sokakat kiszorít a piacról, akiknek a megdrágult autóknál már nem is áll módjukban kipótolni a vételár-többletet.

Az ideiglenes üzemanyag-ellátási zavarok befolyásolták a keresések üzemanyag szerinti összetételét is. Normál időszakokban a benzines keresések teszik ki az összes keresés 63 százalékát. Ez az érték március 10-e környékén, az első ellátási zavarok idején 52 százalékra csökkent. Ezzel párhuzamosan az elektromos és hibrid meghajtású autókra a szokásos 15 százalék helyett ezekben a napokban 26 százaléknyian kerestek rá.

A háború negatív hatásai főként egy hosszan elhúzódó válság esetén alaposan rányomhatják bélyegüket a használtautó-piac idei teljesítményére a portál vezérigazgatója, Halász Bertalan szerint. Az új autók piacán a chiphiány mellett most már egyéb alkatrészek ellátási problémái is jelentkeztek, emiatt csúsznak a flottacserék, a lecserélt 3-4 éves járművek pedig csak kisebb számban jelennek meg a piacon. A piac forgalma akár 5 százalékkal, évi 780 ezer körüli szintre is visszaeshet.


Ne hagyd ki!