Használt autók traileren
Fotó: Shutterstock

A kényszer nagy úr, több használt autót vettek a magyarok, mint újat

Tavaly 132 205 import használt személyautó került forgalomba Magyarországon, ami 1,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet, miközben az eladott új autók száma nem érte el a 122 ezret - közölte a DataHouse.


Chiphiány, járvány, akadozás

A használt autók behozatala különösen a második félévben volt aktív, több mint hat százalékkal több használt autót hoztak be ekkor 2020 második feléhez képest. Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az ellátási zavarok miatt az újautó-kereskedők a második félévben már képtelenek voltak kielégíteni az időközben megerősödő keresletet, melynek egy része így kényszerűen a használtautó-piacon jelent meg. Ennek eredményeképpen 2021 második félévében Magyarországon 21,5 százalékkal több használt autót helyeztek forgalomba, mint újat.

Idén sem rózsás a helyzet

Az elemzők túlnyomó többsége rövid távon borús várakozásokat fogalmaz meg az újautó-piac idei forgalmának alakulásáról. Szinte biztosra tehető, hogy a chiphiány az év közepéig kitart, de jó eséllyel az egész évre rányomja majd a bélyegét. A JóAutók.hu várakozása szerint a használtautó-import éves volumene átlépheti akár a 140 ezres szintet is amennyiben nem születnek újabb, a környezetet terhelő öreg és korszerűtlen autók behozatalát gátló intézkedések. Mindez annak ellenére történhet, hogy a tartósan magas használtautó-kereslet, valamint a kedvezőtlen forintárfolyam együttesen további kétszámjegyű átlagos áremelkedést okozhat ebben a szegmensben.

Új autóban a Suzuki az élen 

Az összes forgalomba helyezett új személyautó 14,48 százaléka Suzuki volt tavaly Magyarországon, a 17 650 regisztrált személygépkocsival a japán márka hatodik éve vezeti a hazai újautó-értékesítést. A két esztergomi gyártású hibrid modell közül tavaly 8350 Suzuki Vitara és 6261 Suzuki S-CROSS kelt el Magyarországon. A két széria gyártásában csaknem 2800 munkavállaló és 770 robot vesz részt a Magyar Suzuki gyárában. A nem Esztergomban készült, de Magyarországon is forgalmazott hibrid Suzuki típusok közül a Swiftből 2314 darabot helyeztek forgalomba, Ignisből 513, Swaceből 203, illetve az elektromos hálózatról is tölthető SUV Acrossból pedig 9 autót regisztráltak 2021-ben.

Az egész világ szenved

Az Európai Autógyártók Szövetsége adatai szerint tavaly szeptemberben összesen 719 ezer új autó talált gazdára az EU-s országokban. Hasonlóan alacsony eladási számra 1995 óta nem volt példa. Az akadozó újautó-értékesítés miatt pedig sokan a használtautók felé fordultak – nem csak Európában, hanem a tengerentúlon is. Az egyik mértékadó autós szaklap, a Drive szerint a helyzet az Egyesült Államokban odáig fajult, hogy a tavalyi év utolsó heteire a használt autók átlagára 27,5 ezer dollárra, majdnem 9 millió forintos rekordszintre nőtt.


Ne hagyd ki!